today-is-a-good-day
13.1 C
Athens

Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τα 40 εκατομμύρια παγκοσμίως τα κρούσματα

Τα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 παγκοσμίως ξεπέρασαν σήμερα τα 40 εκατομμύρια, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, καθώς η έλευση του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο πυροδοτεί νέα αναζωπύρωση της εξάπλωσης του ιού και της νόσου που προκαλεί.

Η καταμέτρηση του Ρόιτερς βασίζεται στις επίσημες ανακοινώσεις κάθε χώρας. Ειδικοί ωστόσο επισημαίνουν ότι στην πραγματικότητα, οι αριθμοί τόσο των μολύνσεων όσο και των θανάτων πιθανότατα είναι πολύ πιο υψηλοί, με δεδομένη την έλλειψη επαρκούς αριθμού τεστ σε πολλές χώρες.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πρακτορείο, η εξάπλωση της πανδημίας συνεχίζει να επιταχύνεται. Χρειάστηκαν μόλις 32 ημέρες για να αυξηθούν τα κρούσματα από τα 30 εκατομμύρια στα 40 εκατομμύρια παγκοσμίως, ενώ είχαν χρειαστεί 38 για να αυξηθούν από τα 20 στα 30 εκατομμύρια και τις 44 ημέρες που πέρασαν για να φθάσουν τα 10 εκατομμύρια αφότου εντοπίστηκαν τα πρώτα, στην πόλη Ουχάν της Κίνας, στις αρχές του Ιανουαρίου. Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, σημειώθηκαν ρεκόρ ημερησίων κρουσμάτων παγκοσμίως, καθώς οι νέες μολύνσεις ξεπέρασαν τις 400.000 ημερησίως, κάτι που δεν είχε προηγούμενο.

Κατά μέσον όρο, την περασμένη εβδομάδα καταγράφονταν γύρω στα 347.000 κρούσματα την ημέρα, από 292.000 την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου.

Οι ΗΠΑ, η Ινδία και η Βραζιλία παραμένουν οι τρεις χώρες που δέχονται τα βαρύτερα πλήγματα από την πανδημία του κορωνοϊού στον πλανήτη. Τα κρούσματα στη βόρεια, την κεντρική και τη νότια Αμερική αποτελούν το 47,27% των παγκόσμιων.

Στις ΗΠΑ, καταγράφονται 247 μολύνσεις ανά 10.000 κατοίκους. Στην Ινδία και στη Βραζιλία, ο δείκτης αυτός ανέρχεται αντίστοιχα σε 55 και 248 ανά 10.000 κατοίκους.

Τα νέα κρούσματα αυξάνονται και πλέον έχουν ξεπεράσει τα 150.000 ημερησίως στην Ευρώπη, καθώς χώρες όπως η Ιταλία, η Ολλανδία, η Γερμανία, η Αυστρία, η Πολωνία, η Ουκρανία, η Κύπρος και η Τσεχία καταγράφουν ρεκόρ.

Στην Ευρώπη αναλογεί πάνω από 17% των κρουσμάτων του ιού και το 22% των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 παγκοσμίως.

Τμήματα της Βρετανίας τέθηκαν σε lockdown, η Γαλλία επέβαλε απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας, ενώ άλλες χώρες κλείνουν σχολεία, ακυρώνουν προγραμματισμένα χειρουργεία και στρατολογούν φοιτητές ιατρικής.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ζητεί να υπάρξει πακέτο τόνωσης της οικονομίας, καθώς στις ΗΠΑ ο αριθμός των μολύνσεων ξεπέρασε τα 8 εκατομμύρια, με ρεκόρ κρουσμάτων και εισαγωγών σε νοσοκομεία να καταγράφονται σε πολλές πολιτείες, ειδικά μεσοδυτικές.

Στην Ινδία, ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης έφθασε σήμερα τα 7,55 εκατομμύρια, ωστόσο ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων τις τελευταίες δύο ημέρες έμεινε κάτω από τα 800.000 για πρώτη φορά τον τελευταίο ενάμισι μήνα.

Στο Ιράν, οι αρχές παρέτειναν την ισχύ των περιοριστικών μέτρων στην πρωτεύουσα Τεχεράνη για τρίτη εβδομάδα το Σάββατο, καθώς ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας ξεπέρασε τους 30.000 νεκρούς.

Παγκοσμίως, πάνω από 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν υποκύψει εξαιτίας της COVID-19. Ο δείκτης θνητότητας κυμαίνεται γύρω στο 2,8%.

Αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προειδοποιούσε πρόσφατα ότι ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του κορωνοϊού θα μπορούσε να φθάσει τα 2 εκατομμύρια προτού να υπάρχει αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί ευρέως και ενδέχεται να είναι ακόμη πιο βαρύς αν δεν υπάρξει συντονισμένη δράση για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ