today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

Ερώτηση 21 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το νέο ΚΥΤ στο Καρά Τεπέ

«Το νέο ΚΥΤ στον Καρά Τεπέ παραβιάζει την αρχαιολογική νομοθεσία», καταγγέλλουν 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σε ερώτηση τους που κατατέθηκε με επικεφαλής τους βουλευτές, Γιάννη Μπουρνού και Σία Αναγνωστοπούλου.

 

 

Όπως ειδικότερα επισημαίνουν, με υπουργικές αποφάσεις η πόλη της Μυτιλήνης, ήδη από το 1991 και με τις αναοριοθετήσεις που ακολούθησαν, έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος και η έκταση επί της οποίας αναπτύσσεται το νέο ΚΥΤ στον Καρά Τεπέ αποτελεί αρχαιολογικό χώρο που προστατεύεται από τις διατάξεις της αρχαιολογικής νομοθεσίας.

 

 

Οι βουλευτές θυμίζουν εξάλλου, ότι το 1995 κηρύχθηκε και ο ενάλιος (θαλάσσιος) χώρος της Μυτιλήνης ως αρχαιολογικός, ο οποίος περιλαμβάνει τόσο την παραλία όσο και τον θαλάσσιο χώρο στην περιοχή του Καρά Τεπέ. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ παραθέτουν στην ερώτησή τους το υφιστάμενο πλαίσιο για την προστασία των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς, το πλαίσιο για τις απαιτούμενες εγκρίσεις από το ΚΑΣ, τις διατάξεις του αρχαιολογικού νόμου.

 

 

Σε κάθε περίπτωση, οι διατάξεις του αρχαιολογικού και ιδίως το άρθρο 24 του Συντάγματος για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος.

 

 

Η ερώτηση απευθύνεται στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη η οποία καλείται να ενημερώσει τη Βουλή:

 

 

1) Σε τι ενέργειες έχει προβεί για την προστασία του διπλά προστατευόμενου, από στεριά και θάλασσα, αρχαιολογικού χώρου;

 

 

2) ‘Αν έχει εκδοθεί Απόφαση έγκρισης των εργασιών/δραστηριοτήτων από το υπουργείο Πολιτισμού. Αν έχει εξεταστεί το θέμα από τα αρμόδια αρχαιολογικά Συμβούλια.

 

 

3) Εάν όχι, πώς και γιατί υλοποιούνται εργασίες εντός αρχαιολογικού χώρου, χωρίς την προηγούμενη έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού;

 

 

4) Επίσης, εάν οι εργασίες έγιναν ερήμην του υπουργείου Πολιτισμού, σε τι ενέργειες έχει προβεί για την αποκατάσταση της νομιμότητας και τη διακοπή των εργασιών, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3028/2002;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ