today-is-a-good-day
18.2 C
Athens

Βέλγιο: Κλείνουν για 4 εβδομάδες τα καφέ και τα εστιατόρια σε όλη τη χώρα

Τα καφέ και τα εστιατόρια θα κλείσουν στο Βέλγιο από τη Δευτέρα για τέσσερις εβδομάδες προκειμένου η χώρα να αναχαιτίσει τη διασπορά του κορονοϊού, ανακοίνωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο RTBF ο υπουργός Κινητικότητας Ζορζ Ζιλκινέ στο τέλος της κυβερνητικής συνεδρίασης για την κρίση.

Μέχρι στιγμής το κλείσιμο των καφέ δεν αφορούσε παρά μόνο την περιοχή των Βρυξελλών και ίσχυε μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου. Το μέτρο επεκτάθηκε σε όλη τη χώρα και αφορά επίσης τα εστιατόρια.

Ο υπουργός εξήγησε ότι η απόφαση να κλείσουν αυτοί οι χώροι που οι ειδικοί θεωρούν ότι “έχουν τη μεγαλύτερη διασπορά” του ιού έχει στόχο να αποφευχθεί “απολύτως” ένας νέος περιορισμός όπως την άνοιξη.

Ωστόσο, πρόσθεσε, “η κατάσταση είναι σοβαρή από υγειονομική άποψη”, πρέπει να “εμποδίσουμε τον κορεσμό του συστήματος υγείας”.

“Τα νοσοκομεία μας είναι γεμάτα” επέμεινε ο υπουργός του κόμματος των Οικολόγων που είναι επίσης ένας από τους αντιπροέδρους της κυβέρνησης.

“Οι αριθμοί είναι τόσο υψηλοί όσο ήταν τον Μάρτιο όταν αποφασίσαμε ένα lockdown, αυτό είναι που θέλουμε να αποφύγουμε”.

Το Βέλγιο, μια χώρα με 11,5 εκατομμύρια κατοίκους, κατέγραφε σήμερα 191.959 κρούσματα κορονοϊού και 10.327 θανάτους συνολικά, αριθμοί που το καθιστούν μία από τις ευρωπαϊκές χώρες με τα περισσότερα θύματα από την πανδημία.

Ως συνέπεια της απότομης αναζωπύρωσης των λοιμώξεων από τον Σεπτέμβριο, το ποσοστό των νοσοκομειακών νοσηλειών αυξήθηκε σε μεγάλο βαθμό τις τελευταίες ημέρες, κυρίως στις Βρυξέλλες και τις γαλλόφωνες επαρχίες.

Μια συνέντευξη τύπου αναμενόταν νωρίς το απόγευμα μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής διαβούλευσης (με ομοσπονδιακό επίπεδο και ομοσπονδιακών οντοτήτων) υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλεξάντερ Ντε Κρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ