today-is-a-good-day
19.5 C
Athens

ΗΠΑ: Το Μίσιγκαν απαγορεύει στους πολίτες να φέρουν εμφανώς όπλα κοντά σε εκλογικά τμήματα

Η Πολιτεία του Μίσιγκαν θα απαγορεύσει στους πολίτες να φέρουν εμφανώς όπλα στα εκλογικά τμήματα, τα γραφεία υπαλλήλων και σε άλλα μέρη όπου καταγράφονται τα ψηφοδέλτια όσων έχουν ψηφίσει εκ των προτέρων, ώστε να αποφευχθεί τυχόν εκφοβισμός των ψηφοφόρων, ανακοίνωσαν σήμερα πολιτειακοί αξιωματούχοι.

Η εντολή δόθηκε από τη Γενική Γραμματέα της Πολιτείας, Τζόσελιν Μπένσον και ισχύει για την ημέρα των εκλογών, στις 3 Νοεμβρίου. Οι πολίτες δεν μπορούν να φέρουν όπλα σε απόσταση μέχρι και 30 μέτρων από τα εκλογικά τμήματα ή τα σημεία καταμέτρησης.

Στην ανακοίνωσή της η Μπένσον σημειώνει ότι η απαγόρευση είναι αναγκαία «για να διασφαλιστεί ότι θα προστατευθούν όλοι οι ψηφοφόροι».

Στο Μίσιγκαν, ο Γενικός Γραμματέας επιβλέπει τη διαδικασία των εκλογών. Με την απόφαση της Μπένσον συντάχθηκαν επίσης η γενική εισαγγελέας Ντέινα Νέσελ και ο επικεφαλής της πολιτειακής αστυνομίας Τζο Γκάσπερ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος στις δημοσκοπήσεις υπολείπεται του Δημοκρατικού αντιπάλου του, έχει καλέσει τους υποστηρικτές του να δράσουν ως παρατηρητές των εκλογών. Οι Δημοκρατικοί, αλλά και μη κομματικοί ειδικοί χαρακτήρισαν αυτήν την προτροπή ως έμμεση έκκληση για εκφοβισμό των ψηφοφόρων.

Η δεύτερη τροπολογία του Συντάγματος εγγυάται στους πολίτες το δικαίωμα να φέρουν όπλα, όμως πολλές Πολιτείες επιβάλουν διάφορους περιορισμούς. Στο Μίσιγκαν επιτρέπεται στους πολίτες να φέρουν εμφανώς όπλα, όχι όμως στις εκκλησίες, τα σχολεία, τις βιβλιοθήκες, τα νοσοκομεία και μερικούς ακόμη δημόσιους χώρους.

Στην εντολή που έδωσε η Μπένσον δεν υπάρχει καμία διευκρίνιση για το αν οι πολίτες μπορούν να οπλοφορούν, εφόσον το όπλο δεν είναι ορατό από άλλους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ