today-is-a-good-day
13.1 C
Athens

Κορωνοϊός: Ξεκινούν προσεχώς οι δοκιμές σε ανθρώπους του υποψήφιου εμβολίου των Sanofi/Translate Bio

Το φαρμακευτικό εργαστήριο Sanofi και ο αμερικανικός όμιλος Translate Bio ελπίζουν να αρχίσουν πριν από το τέλος του έτους τις δοκιμές σε ανθρώπους για το υποψήφιο εμβόλιό τους κατά της Covid-19, μετά τις ενθαρρυντικές προκλινικές κλινικές, ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική φαρμακοβιομηχανία.

“Τα προκλινικά αποτελέσματα που αναφέρουμε δείχνουν ότι το MRT5500 (το συγκεκριμένο υποψήφιο εμβόλιο) μπορεί να προκαλεί ευνοϊκή ανοσολογική αντίδραση στα ποντίκια και τα πρωτεύοντα εκτός των ανθρώπων”, δηλώνει ο Τομά Τριόμφ, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Sanofi-Pasteur, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Το συγκεκριμένο υποψήφιο εμβόλιο έχει την ιδιαιτερότητα να είναι αγγελιοφόρο RNA, μια τεχνολογία που έχει στόχο να δίνει στο σώμα τις απαραίτητες γενετικές πληροφορίες για να ενεργοποιήσει μια προστασία κατά του ιού.

Σύμφωνα με τη Sanofi, η ενέσιμη χορήγηση δύο δόσεων είχε ως αποτέλεσμα την παραγωγή συγκεντρώσεων εξουδετερωτικών αντισωμάτων “σημαντικά υψηλότερων από αυτές που παρατηρήθηκαν σε ασθενείς που έχουν προσβληθεί” από την Covid-19.

Ο γαλλικός όμιλος αναπτύσσει παράλληλα ένα άλλο υποψήφιο εμβόλιο με τη βρετανική GSK. Για το συγκεκριμένο εμβόλιο, η κλινική δοκιμή σε ανθρώπους άρχισε στις αρχές Σεπτεμβρίου και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται στις αρχές Δεκεμβρίου πριν από την ενδεχόμενη έναρξη μιας τρίτης φάσης (το τελευταίο στάδιο των κλινικών δοκιμών).

Στις αρχές Οκτωβρίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε καταγράψει 42 “υποψήφια εμβόλια” που αξιολογούνταν σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους ανά τον κόσμο.

Εκτός από τις κλινικές δοκιμές που ήδη είχαν αρχίσει, ο ΠΟΥ καταμετρούσε 151 προγράμματα υποψήφιων εμβολίων που ήταν σε προκλινικό στάδιο ανάπτυξης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ