today-is-a-good-day
15.8 C
Athens

Πώς θα διεξαχθούν οι εκλογές εκπροσώπων των εκπαιδευτικών στα υπηρεσιακά συμβούλια

Με ηλεκτρονική – για πρώτη φορά – ψηφοφορία και εκτός σχολικού ωραρίου, θα διεξαχθούν στις 7 Νοεμβρίου οι εκλογές εκπροσώπων εκπαιδευτικών στα υπηρεσιακά συμβούλια, όπως είχε ήδη ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας.

Για «νέα εποχή» έκανε λόγο η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως. «Εξασφαλίζουμε ταυτόχρονα, μεταξύ άλλων, τη μη διατάραξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας, την ψηφιοποίηση και τον εκσυγχρονισμό των εκλογών, σύμφωνα με διεθνή πρότυπα που διασφαλίζουν το αδιάβλητο της διαδικασίας και το απόρρητο των ψηφοδελτίων, την πρόληψη από τον κορονοϊό με την αποτροπή του συγχρωτισμού δεκάδων χιλιάδων εκλογέων», δήλωσε σχετικά.

Σύμφωνα με την υπουργό, διευκολύνεται επιπλέον η δυνατότητα ευρύτερης συμμετοχής των ψηφοφόρων, ενισχύοντας τη δημοκρατική αυτή εκλογική διαδικασία. «Οι εκπαιδευτικοί δείχνουν τον δρόμο μπροστά, για όλον τον δημόσιο τομέα. Ευχαριστούμε θερμά το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την εξαιρετική συνεργασία και την καίρια συμβολή του στο σημαντικό αυτό εγχείρημα», ανέφερε η κ. Κεραμέως.

 

Ηλεκτρονική ψηφοφορία μέσω… Διός

Η ηλεκτρονική ψηφοφορία για την εκλογή αιρετών εκπροσώπων στα υπηρεσιακά συμβούλια των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και των μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ), θα υλοποιηθεί μέσω του ειδικού πληροφοριακού συστήματος «ΖΕΥΣ», του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας ΑΕ.

Όπως σημειώνεται από το υπουργείο, το σύστημα «ΖΕΥΣ» βασίζεται σε διεθνώς αναγνωρισμένα τεχνολογικά πρότυπα για τη διεξαγωγή ηλεκτρονικών ψηφοφοριών, τα οποία διασφαλίζουν το αδιάβλητο και το απόρρητο της εκλογικής διαδικασίας και υποστηρίζονται από εξειδικευμένη ομάδα διαχειριστών που μεριμνούν για την ασφάλεια του συστήματος. Φιλοξενείται στο υπολογιστικό κέντρο του «ΕΔΥΤΕ ΑΕ», και έχει ήδη εφαρμοστεί με μεγάλη επιτυχία σε πρόσφατες πρυτανικές εκλογές έξι πανεπιστημίων.

 

Η διαδικασία

Με βάση τις πληροφορίες του υπουργείου Παιδείας, οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης καταρτίζουν ηλεκτρονικά μέσω του πληροφοριακού συστήματος «myschool» τους πίνακες εκλογέων, οι οποίοι περιλαμβάνουν τους εκπαιδευτικούς που έχουν οργανική θέση, ή υπηρετούν ως προσωρινοί αναπληρωτές σε σχολικές μονάδες που υπάγονται στην οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης.

Οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης καταρτίζουν ηλεκτρονικά μέσω του πληροφοριακού συστήματος «myschool» τους πίνακες εκλογέων, οι οποίοι περιλαμβάνουν τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού, που υπηρετούν οργανικά ή ως προσωρινοί αναπληρωτές σε ΣΜΕΑΕ και ΚΕΣΥ της περιοχής της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης.

Για κάθε υπηρεσιακό συμβούλιο θα λειτουργήσει ξεχωριστή «ηλεκτρονική κάλπη». Η εφορευτική επιτροπή παρακολουθεί την κανονική λειτουργία του συστήματος και μετά τη λήξη της εκλογικής διαδικασίας θα εκδόσει τα αποτελέσματα.

Παρέχεται επίσης η δυνατότητα σε κάθε συνδυασμό ή ανεξάρτητο υποψήφιο, αφού απευθυνθεί στην οικία εφορευτική επιτροπή, να παραστεί διά εκπροσώπου, αντιπροσώπου ή αυτοπροσώπως, στον χώρο που θα γίνει η εξαγωγή των αποτελεσμάτων και η καταμέτρηση των ψήφων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ