today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου: «Long Weekends» στην Πειραιώς 260

Τα «Long Weekends» του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου είναι μία σειρά συναντήσεων με σημαντικούς διεθνείς καλλιτέχνες του Θεάτρου και του Χορού. Πρόκειται για τριήμερα masterclasses (Παρασκευή έως Κυριακή), που απευθύνονται αποκλειστικά σε επαγγελματίες του χώρου και προσφέρουν έναν πολύτιμο δίαυλο επικοινωνίας της ελληνικής καλλιτεχνικής κοινότητας με τη διεθνή.

Όλοι οι προσκεκλημένοι καλλιτέχνες των «Long Weekends» είχαν προγραμματισμένες παραστάσεις για το Φεστιβάλ του 2020, που μεταφέρθηκαν για το επόμενο καλοκαίρι. Στο πρώτο workshop, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου φιλοξενεί τον νεαρό, βραβευμένο σκηνοθέτη Κρίστοφερ Ρύπινγκ. Ακολουθεί ο δημοφιλής στο ελληνικό κοινό Γερμανός σκηνοθέτης, Τόμας Οστερμάγιερ. Στη συνέχεια, τη σκυτάλη θα πάρει η τέχνη του χορού με ένα «Long Weekend» από την ομάδα της Μαγκί Μαρέν, το οποίο θα διδάξει ο καταξιωμένος χορευτής Ουλίσες Άλβαρες.

Φέτος, για πρώτη φορά στην ιστορία του, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου επεκτείνει τη δραστηριότητά του κατά τη διάρκεια της φθινοπωρινής και της χειμερινής περιόδου, με μία σειρά από ερευνητικές δράσεις και συνεργασίες. Οι δράσεις του «Open Plan»μ έχουν σχεδιαστεί, άλλες για επαγγελματίες, και άλλες για το ευρύτερο κοινό και έχουν δωρεάν συμμετοχή για όλους.

Όπως ακριβώς και στην αρχιτεκτονική, από την οποία δανείζεται τον όρο «Open Plan», η σειρά δράσεων που εγκαινιάζει το Φεστιβάλ απελευθερώνει έναν καινούργιο τρόπο συνύπαρξης, που καταργεί τα τείχη και τις οριοθετήσεις. Δείτε την παρουσίαση των «Long Weekends» και του «Open Plan» σε αυτό το βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=qSL3ymf7-DY&feature=youtu.be&ab_channel=GreekFestival

«Revisiting Brecht»- Long weekend με τον Κρίστοφερ Ρύπινγκ

Για το πρώτο «Long Weekend», το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου προσκαλεί τον σκηνοθέτη Κρίστοφερ Ρύπινγκ, να εμψυχώσει ένα τριήμερο workshop για τον Μπέρτολτ Μπρεχτ και την ερμηνεία της τεχνικής του για ένα σύγχρονο κοινό.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε επαγγελματίες σκηνοθέτες/-τιδες και ηθοποιούς με καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας, αφού θα διεξαχθεί αποκλειστικά στα αγγλικά.

Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η προθυμία και η εμπειρία όσων συμμετέχουν να ανέβουν στη σκηνή, καθώς θα χρειαστεί να δουλέψουν και ως μέλη ενός συνόλου.

Ημερομηνίες: 6, 7 και 8 Νοεμβρίου 2020. Ώρες: 5-9 μ.μ., Πειραιώς 260, Χώρος Β. Αιτήσεις συμμετοχής μέχρι τις 22 Οκτωβρίου στο http://greekfestival.gr/long-weekends-forma-prosklisis-endiaferontos/

Σχετικά με τον Κρίστοφερ Ρύπινγκ

Ο Κρίστοφερ Ρύπινγκ γεννήθηκε το 1985 και σπούδασε σκηνοθεσία στο Αμβούργο και τη Ζυρίχη. Μετά την αποφοίτησή του ξεκίνησε να δουλεύει ως σκηνοθέτης σε γνωστά θέατρα γερμανόφωνων χωρών, όπως το Thalia Theater στο Αμβούργο, το Deutsches Theater στο Βερολίνο και το Staatstheater στη Στουτγάρδη. Από το 2016 ως το 2019 δούλεψε ως in-house σκηνοθέτης για την Kammerspiele του Μονάχου, θέση που αντίστοιχα σήμερα κατέχει στη Schauspielhaus της Ζυρίχης.

Ο Ρύπινγκ βραβεύτηκε με το Nestroy Theatre Prize 2019 για την παράσταση «Dionysos Stadt» και την ίδια χρονιά αναδείχθηκε «Σκηνοθέτης της χρονιάς» από τα θεατρικά περιοδικά Die deutsche Bühne και Theater heute. Δουλειές του έχουν παιχτεί σε σημαντικά φεστιβάλ εντός κι εκτός Γερμανίας, μεταξύ των οποίων το Berliner Theatertreffen, το Taiwan International Festival of Arts και το Fajr Festival της Τεχεράνης.

Τα τελευταία χρόνια, ο Ρύπινγκ έχει δουλέψει πάνω σε έργα του Μπέρτολτ Μπρεχτ, όπως τα «Τύμπανα τη νύχτα» και «Στη ζούγκλα των πόλεων». Οι παραστάσεις συγκέντρωσαν μεγάλη προσοχή και παίχτηκαν σε όλο τον κόσμο, χάρη στο μοναδικό τρόπο που προσαρμόζουν τις μπρεχτικές τεχνικές του επικού θεάτρου για το σύγχρονο κοινό.

Η παράσταση «Dionysos Stadt», που θα δούμε το καλοκαίρι του 2021 στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, είναι μία μοναδική δεκάωρη θεατρική εμπειρία, που προσεγγίζει με σύγχρονη ματιά το αρχαίο δράμα. Αυτή η μοντέρνα, ανατρεπτική και χιουμοριστική τετραλογία, που βασίζεται στις περιπέτειες του Προμηθέα, του Αχιλλέα, της Κασσάνδρας, της Ηλέκτρας, του Οδυσσέα και πολλών άλλων ηρώων, θα ξεκινά από το μεσημέρι και θα περιλαμβάνει διαλείμματα για φαγητό, ειδικές ασκήσεις για να “ξεπιαστούν” οι θεατές, αλλά και πάρτυ.

Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου επιχορηγείται από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ