today-is-a-good-day
19.2 C
Athens

Η νέα τουρκική πρόκληση και ο επαναπροσδιορισμός της εθνικής στρατηγικής

Η Τουρκία πρέπει να νιώσει περισσότερο το «μαστίγιο» και όχι το «καρότο». Αυτό το καθαρό μήνυμα εκπέμπει το Μαξίμου, μετά την εντολή Ερντογάν, το Oruc Reis να βγει από την βάση του και να κατευθυνθεί προς την υφαλοκρηπίδα του Καστελλόριζου.

Ύστερα από αυτή την εξέλιξη, αυτόματα οι διερευνητικές επαφές των δυο χωρών βρίσκονται σε «κενό αέρος», με ευθύνη πάλι της Τουρκίας.

Του Κώστα Πασίση.

Τη νέα πρόκληση της Άγκυρας θα θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί στις 15 και 16 Οκτωβρίου, καθώς είναι σε πλήρη αντίθεση με την τελευταία απόφαση των ηγετών της Ε.Ε για αποφυγή ενεργειών που τορπιλίζουν το διάλογο μεταξύ των δυο χωρών.

Πρόκειται για μια άκρως επιθετική κίνηση της Τουρκίας, με το σκεπτικό ότι το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος επαναδραστηριοποιείται στην Αν. Μεσόγειο, σε μια περίοδο που υποτίθεται θα άρχιζε ο νέος γύρος των διερευνητικών επαφών, όπως ανακοινώθηκε μετα τη συνάντηση Δένδια-Τσαβουσογλου στην Μπρατισλάβα.

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη πρόκειται για νέα μεθόδευση της τουρκικής διπλωματίας, με σκοπό να διευρύνει την ατζέντα των συνομιλιών, πέρα από την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, όπως ρητά ορίζεται στο κείμενο των συμπερασμάτων της Ε.Ε.

Η «περιχαράκωση» της θεματολογίας δεν αρέσει στην Άγκυρα η οποία ψάχνει προφανώς δίοδο διαφυγής από τις διερευνητικές επαφές.

Η …καθυστέρηση που έπαιξε μετα τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε, δεν απέφερε τα αναμενόμενα για την Τουρκία και  αποφασίστηκαν να ληφθούν πιο …εκβιαστικά μέτρα, μήπως και αλλάξει το τοπίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Άγκυρα «καίγεται» να εντάξει στη ατζέντα των συνομιλιών την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου. Ένα ζήτημα που η Αθήνα απορρίπτει κατηγορηματικά, ως μη υπάρχων.

Ωστόσο, η κίνηση αυτή προσμετράται σε βάρος της Τουρκίας, επειδή  απαξιώνει με το χειρότερο δυνατό τρόπο τις πρωτοβουλίες της Ευρώπης για μόνιμη αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο.

Ενώ χαρακτηρίζεται και «άδειασμα» της Γερμανίδας Καγκελάριου Άνγκελα  Μέρκελ η οποία πρωτοστάτησε στην εξεύρεση μια βιώσιμης «εκεχειρίας».

Ταυτόχρονα, όμως δικαιώνει και την ορθότητα της Ελληνικής και Κυπριακής διπλωματίας η οποία ζητούσε συγκεκριμένες και σκληρές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας.

Ένα ζήτημα πλέον που τίθεται σε άλλη βάση καθώς οι εξελίξεις δίνουν πλεονέκτημα στις δυο χώρες, να επαναφέρουν με μεγαλύτερη πίεση και περισσότερο πιεστικά επιχειρήματα το θέμα των κυρώσεων, που αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη ορισμένοι  εκ των ευρωπαίων ηγετών.

Διπλωματικός «πυρετός»

Η ελληνική πλευρά παρακολουθεί σε κατάσταση ετοιμότητας  τις νέες προκλήσεις. Και γι αυτό το λόγο γύρισε εσπευσμένα στην Αθήνα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ο υπουργός Άμυνας βρισκόταν στην Πορτογαλία όπου και συναντήθηκε με τον ομόλογό του, Ζοάου Γκόμες Κραβίνιου.

Σε διπλωματικό επίπεδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel. Στη διάρκεια της, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη νέα παράνομη τουρκική NAVTEX για έρευνες νοτίως του Καστελόριζου.

Και υπογράμμισε ότι η νέα πρόκληση δεν θα περάσει «αβρόχοις ποσιν» για την Άγκυρα.

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών Νικος Δένδιας κατά την παρουσία του στο συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρώπης.

Κρίσιμη χαρακτηρίζεται και η  επίσκεψη που ξεκινά σήμερα το πρωί από την Λευκωσία και το απόγευμα στην Αθηνα  του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μαας.

Βάσει του αρχικού προγράμματος του, ο Γερμανός ΥΠΕΞ θα πήγαινε και στην Άγκυρα, κάτι που τελικά δεν συμβαίνει. Η συγκεκριμένη «εμπλοκή» πιθανότατα  συνδέεται με την αλλαγή στάση της Τουρκίας που ενόχλησε το Βερολίνο.

Ενδεικτική αυτής της γερμανικής δυσαρέσκειας ήταν το σχόλιο του  κυβερνητικού  εκπροσώπου  Στέφεν Ζάιμπερτ, με αφορμή τη νέα NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία.

Λυπηρό και όχι συνετό» βήμα που «θα έριχνε πίσω» τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση, θα αποτελούσαν ενδεχόμενες νέες έρευνες της Τουρκίας στην «διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή» της ανατολικής Μεσογείου, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στον «αέρα» οι διερευνητικές επαφές

Η απότομη κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων σε δυο επίπεδα, στην Κύπρο με τα Βαρώσια και στην Ελλάδα, εκ νέου με το Oruc Reis, επηρεάζει με αρνητικό τρόπο τις επικείμενες διερευνητικές επαφές.

Όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά, πότε θα οριστεί ημερομηνία κι αν μπορεί να προσδιοριστεί με τα σημερινά τα δεδομένα.

Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι «Η Ελλάδα δεν μπορεί να καθίσει στο τράπεζι των διαπραγματεύσεων» με το τουρκικό σεισμογραφικό να κάνει …βόλτες  στην υφαλοκρηπίδα μας.

Ένα «κλικ» πιο συγκρατημένος εμφανίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ο οποίος δήλωσε σχετικά: «Έχουμε πει σε κάθε τόνο ότι είμαστε έτοιμοι να πιάσουμε το νήμα των διερευνητικών επαφών, όμως έχουμε δύο γεγονότα μέσα στα τελευταία 24ωρα, για τα οποία θα δείτε τις αντιδράσεις μας τις επόμενες ώρες. Άρα, για τις διερευνητικές επαφές που δεν ήταν να ξεκινήσουν αυτές τις ημέρες, θα δούμε τι θα γίνει μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 15ης και 16ης Οκτωβρίου».

Πάντως η Ελλάδα για άλλη μια φορά είναι έτοιμη να υπερασπιστεί με κάθε μέσο τα κυριαρχικά δικαιώματα της. «Θα κάνουμε ότι χρειαστεί», υπογράμμισε …ξερά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ