today-is-a-good-day
13.9 C
Athens

Αυστρία και Βαυαρία θέλουν να διατηρήσουν τα σύνορα ανοιχτά

Η Αυστρία και η Βαυαρία θέλουν να διατηρήσουν τα σύνορα ανοιχτά παρά τις αυξανόμενες μολύνσεις από κορωνοϊό, και αυτό είναι “πολύ, πολύ σημαντικό”, δήλωσε ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς μετά από συνάντηση εργασίας που είχε το απόγευμα με τον πρωθυπουργό του γερμανικού ομόσπονδου κρατιδίου της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ στο τελωνείο του Μπαντ Ράιχενχαλ στα γερμανο-αυστριακά σύνορα.

Οι διασυνοριακοί μετακινούμενοι πρέπει να είναι σε θέση να συνεχίσουν να μετακινούνται πέρα από τα εθνικά σύνορα και να εργάζονται, “και αυτό είναι πολύ σημαντικό”, ανέφερε ο Αυστριακός καγκελάριος, καλώντας ταυτόχρονα το γερμανικό “Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ”, να εκδίδει όσο το δυνατόν πιο διαφοροποιημένες ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις για περιοχές κινδύνου.

Σύμφωνα με αυστριακά ΜΜΕ, από την πλευρά του, ο Μάρκους Ζέντερ παρατήρησε πως η διασυνοριακή κυκλοφορία πρέπει να συνεχίσει να μπορεί να διεξάγεται λογικά, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα τα γρήγορα τεστ μέσα στις επόμενες εβδομάδες και μήνες, “επειδή με αυτόν τον τρόπο πολλά μπορούν να επιτευχθούν”.

Ο καγκελάριος Κουρτς, θεωρώντας ότι οι πόλεις πλήττονται συχνά από μεγάλες εκρήξεις κρουσμάτων, αλλά όχι και οι αγροτικές περιοχές, παρατήρησε χαρακτηριστικά ότι “πολλές από τις τουριστικές μας περιοχές δεν έχουν σχεδόν καθόλου ή καθόλου περιπτώσεις κορονοϊού”.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το “Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ” περιλαμβάνει τη Βιέννη όπως επίσης τα γνωστά για τα χιονοδρομικά τους θέρετρα αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια Φόραλμπεργκ και Τιρόλο — με εξαίρεση μεμονωμένους δήμους — στον κατάλογο των περιοχών κινδύνου.

Η σημερινή συνάντηση εργασίας των Σεμπάστιαν Κουρτς και Μάρκους Ζέντερ είχε ως στόχο έναν συντονισμό των ενεργειών σε θέματα πανδημίας του κορονοϊού, με τον Αυστριακό καγκελάριο να έχει προειδοποιήσει πολλές φορές για τις αρνητικές επιπτώσεις των γερμανικών ταξιδιωτικών προειδοποιήσεων στον τομέα του τουρισμού και να θέλει να πετύχει την κατάργηση τους σύντομα, μέσω μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας.

Από την πλευρά του, ο Βαυαρός πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας την περασμένη εβδομάδα την πρόθεσή του να συναντήσει “σύντομα” τον Αυστριακό καγκελάριο για να συζητήσει μαζί του τα επείγοντα διμερή ζητήματα σε σχέση με τον κορονοϊό, είχε παραπέμψει στους πολυάριθμους μετακινούμενους μεταξύ της Βαυαρίας και της Αυστρίας και είχε αντιταχθεί κατά ενός νέου κλεισίματος των συνόρων.

Από τα τέσσερα αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια που συνορεύουν με τη Βαυαρία, μόνο το Σάλτσμπουργκ και η ‘Ανω Αυστρία δεν έχουν περιληφθεί σε γερμανική ταξιδιωτική προειδοποίηση.

Ωστόσο, και σε αυτά τα ομόσπονδα κρατίδια, ο αριθμός των νέων λοιμώξεων υπερβαίνει τις 50 νέες λοιμώξεις ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες επτά ημέρες, που ισχύει ως μέτρο για τις ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις στη Γερμανία.

Κυρίως, ο αυστριακός τουριστικός κλάδος φοβάται μία επέκταση των γερμανικών ταξιδιωτικών προειδοποιήσεων πριν από την έναρξη της χειμερινής περιόδου διακοπών.

Με μεγάλη ανησυχία αντιμετωπίζεται το ενδεχόμενο ότι θα μπορούσε να επιβληθεί μία υποχρεωτική καραντίνα πέντε ημερών για εκείνους που επιστρέφουν στη Γερμανία από περιοχές κινδύνου κορονοϊού, κάτι, που, από την σκοπιά του αυστριακού τουριστικού κλάδου, θα αποτελούσε “θανάσιμο πλήγμα” για επιχειρήσεις που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τους Γερμανούς επισκέπτες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ