today-is-a-good-day
19 C
Athens

Κύπρος: Οι εταίροι μας να αντιληφθούν ότι ο Ερντογάν δεν συνετίζεται με παρακλήσεις

Οι εταίροι μας στην Ε.Ε., θα πρέπει να αντιληφθούν ότι ο κ. Ερντογάν δεν συνετίζεται μόνο με παρακλήσεις, δήλωσε το απόγευμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Κυριάκος Κούσιος.

Από το οδόφραγμα της Δερύνειας, όπου Αμμοχωστιανοί προέβησαν σε διαμαρτυρία για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, ο κ. Κούσιος ανέφερε ότι «οι Αμμοχωστιανοί, αλλά και ολόκληρος ο κυπριακός λαός, παρακολουθούμε με θλίψη, αλλά συνάμα και με αγανάκτηση, τις ενέργειες της Τουρκίας και των εγκάθετών της στην Κύπρο.

Παρακολουθούμε με αγωνία τον σχεδιασμό της Τουρκίας και αγωνιούμε για το μέλλον αυτού του τόπου, διότι πρόθεση μας είναι η επανένωση του νησιού μας μέσα από διαπραγματεύσεις, μέσα από δημιουργικές συνομιλίες στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, των συμφωνημένων γραμμών λύσης, αλλά και κύρια, βάσει των αρχών και αξιών της Ε.Ε..

Όπως ομόφωνα το Εθνικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει, είμαστε έτοιμοι να προσέλθουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά όχι κάτω από τετελεσμένα και απειλές.

Η κυβέρνηση δεν έχει παραμείνει ανενεργή. Αντίθετα. Από την πρώτη στιγμή έχουμε δραστηριοποιηθεί σε όλα τα επίπεδα και συνεχίζουμε τη δραστηριοποίηση μας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέτει το θέμα των νέων ενεργειών της Τουρκίας προς του Ευρωπαίους εταίρους μας και θα συζητήσει το θέμα στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η απαίτηση μας θα είναι η άρση της παρανομίας και η επάνοδος στις συνομιλίες».

Ερωτηθείς ποιο μήνυμα στέλνει στους Αμμοχωστιανούς ο ίδιος, τόσο ως Αμμοχωστιανός, όσο και ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο κ. Κούσιος απάντησε: «Ομοψυχία, καρτερικότητα και μαχητικότητα. Διεκδικητικότητα για αυτά που ανήκουν σε εμάς, στους πατεράδες μας και στα παιδιά μας. Δεν πρέπει να διαγράφονται πατρίδες, θα πρέπει να αγωνιστούμε, αλλά είναι βασικό: ενωμένοι όλοι μαζί».

Ερωτηθείς «τι αναμένουμε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», ο εκπρόσωπος είπε ότι «το θέμα θα συζητηθεί στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει τους εταίρους μας και θα θέσει ωμά ερωτήματα. Η περίοδος χάριτος και για άσκηση διπλωματίας που έχει ζητηθεί, πώς επενέργησε; Η Τουρκία μπορεί να τιθασευτεί με λόγια μόνο; Η Τουρκία έχει ακούσει τις εκκλήσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της προεδρεύουσας χώρας; Πρέπει λοιπόν οι εταίροι μας να αντιληφθούν, ότι ο κ. Ερντογάν δεν συνετίζεται μόνο με παρακλήσεις» δήλωσε ο κ. Κούσιος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ