today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Κ.Μητσοτάκης: Το θέμα της Αν. Μεσογείου αφορά όλους τους εταίρους του ΝΑΤΟ

Εναπόκειται στην Τουρκία να κλείσει το δρόμο της κρίσης

«Συζητήσαμε προφανώς όλα όσα μεσολάβησαν τους τελευταίους μήνες στην Ανατολική Μεσόγειο. Γεγονότα που απειλούν την ειρήνη, την σταθερότητα και την ίδια τη συνοχή του ΝΑΤΟ» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας τις κοινές δηλώσεις με τον γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου. «Δεν είναι διμερές ζήτημα. Αφορά όλους τους εταίρους του βορειοατλαντικού συμφώνου και πρόκληση προς την Ευρώπη συνολικά» συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε. «Πρόκειται για κίνδυνο που καραδοκεί σε ζώνη ενδιαφέροντος και για τις ΗΠΑ».

«Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η απόκτηση από την Τουρκία των S-400. η Ελλάδα όσο πιστή παραμένει στα εθνικά της δίκαια τόσο σταθερά επιδιώκει ειρηνική επίλυση διαφορών. Είναι πάντα έτοιμη για διάλογο» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Υπηρετεί με προσήλωση την αποχή από κάθε απειλή ή χρήση βίας όπως προβλέπει η ιδρυτική συνθήκη της Ουάσιγκτον. Γι’ αυτό η χώρα μας υποδέχεται θετικά ένα πρώτο βήμα από την Τουρκία προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης. Μένει να φανεί αν πρόκειται για ειλικρινή κίνηση ή πρόσκαιρο ελιγμό. Προσδοκούμε συνέπεια και συνέχεια από τους γείτονές μας. Αναμένουμε άμεσο καθορισμό ημερομηνίας για την έναρξη διερευνητικών επαφών με μόνο θέμα τη διευθέτηση των ζωνών στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο».

Και ο πρωθυπουργός τόνισε: «Στο ίδιο πλαίσιο αποφασίστηκε να καθιερωθεί απευθείας 24ωρη γραμμή επικοινωνίας μεταξύ στρατιωτικών επιτελείων. Είναι μέτρα που ακολούθησαν μια κρίση αλλά δεν την απέτρεψαν. Εναπόκειται στην Τουρκία να κλείσει το δρόμο της κρίσης και να ανοίξει το δρόμο της λύσης. Εμείς είμαστε έτοιμοι να τη συναντήσουμε στο δεύτερο δρόμο».

«Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω για τις πρόσφατες αποφάσεις για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων» συνέχισε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι ενημέρωσε τον γγ του ΝΑΤΟ «Και για την απόφασή μας να ενισχύσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις με 15.000 εξειδικευμένα μόνιμα στελέχη».

Η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που συστηματικά και την περίοδο της κρίσης ξόδευε πάνω από 2% του ΑΕΠ της για τις αμυντικές δαπάνες, είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως ακρογωνιαίος λίθος του ΝΑΤΟ είναι η αρχή της αλληλεγγύης. Η λέξη συμμαχία σημαίνει μαζί στη μάχη. Εν προκειμένου μαζί στη μάχη για την Ειρήνη, την Ασφάλεια, τη Συνεργασία.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη:

“Είχα τη χαρά να υποδεχθώ, σήμερα, στην Αθήνα, για ακόμα μια φορά, τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, τον κ. Stoltenberg. Και πρέπει να πω ότι από την τελευταία του επίσκεψη, πριν από έναν χρόνο, οι εξελίξεις ήταν πυκνές και οι προκλήσεις που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε συχνές. Η ατμόσφαιρα μπορεί να είναι, τώρα, διαφορετική. Ο ίδιος, ωστόσο, παραμένει γνώστης, πιστεύω, της κατάστασης που διαμορφώνεται στην ευρύτερη περιοχή. Καθώς, επίσης, και των εθνικών μας ευαισθησιών και ανησυχιών.

Συζητήσαμε, προφανώς, όλα όσα μεσολάβησαν τους τελευταίους μήνες στην Ανατολική Μεσόγειο. Γεγονότα τα οποία απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα, αλλά και την ίδια τη συνοχή του ΝΑΤΟ. Γιατί είναι σαφές ότι όταν ένα μέλος του, όπως η Τουρκία, ασκεί παραβατική συμπεριφορά έναντι ενός άλλου, όπως η Ελλάδα, τότε στρέφεται και κατά της Συμμαχίας συνολικά. Όταν αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα του ενός, ανοίγει διάπλατα το δρόμο της αμφισβήτησης και για τα δικαιώματα άλλων.

Δεν πρόκειται, με άλλα λόγια, για ένα θέμα το οποίο είναι διμερές. Πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα, το οποίο αφορά όλους τους εταίρους του Βορειοατλαντικού Συμφώνου. Πρόκειται, επίσης, όπως συζητήθηκε και στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, για μία πρόκληση προς την Ευρώπη, συνολικά, σε μία περιοχή που την αφορά γεωπολιτικά ιδιαίτερα. Πρόκειται για έναν κίνδυνο που καραδοκεί σε μία ζώνη στρατηγικού ενδιαφέροντος και για τις Ηνωμένες Πολιτείες, για ολόκληρο το δυτικό κόσμο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα επιλογών που στρέφονται ενάντια στα ίδια τα συμφέροντα της Συμμαχίας είναι η απόκτηση από την Τουρκία των αντιαεροπορικών πυραύλων S-400. Κάτι το οποίο κι εσείς επισημάνατε χθες, μετά από τις συναντήσεις που είχατε με την ηγεσία της γείτονος χώρας.

Επανέλαβα στον Γενικό Γραμματέα ότι η Ελλάδα όσο πιστή παραμένει στα εθνικά της δίκαια, τόσο σταθερά επιζητεί και επιδιώκει την ειρηνική επίλυση των διαφορών.

Ότι είναι πάντα έτοιμη για διάλογο, σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, τις σχέσεις καλής γειτονίας, αλλά και την Αρχή της Αλληλεγγύης η οποία βρίσκεται στον πυρήνα του πλαισίου της Βορειοατλαντικής συμμαχίας, ενώ υπηρετεί με προσήλωση την αποχή από κάθε απειλή ή χρήση βίας, όπως άλλωστε προβλέπει η Ιδρυτική Συνθήκη της Ουάσιγκτον.
Αυτός είναι και ο λόγος που η χώρα μας υποδέχεται θετικά ένα πρώτο βήμα που έγινε από την Τουρκία προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης της πρόσφατης έντασης. Μένει, τώρα να φανεί αν πρόκειται για μία ειλικρινή κίνηση ή για έναν πρόσκαιρο ελιγμό. Και αν, πράγματι, είναι μέρος μιας πολιτικής η οποία σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και όχι ένα φωτεινό διάλειμμα τήρησης διεθνών υποχρεώσεων αυτής της χώρας.

Προσδοκούμε, για να το πω διαφορετικά, συνέπεια και συνέχεια από τους γείτονές μας. Και αναμένουμε τον άμεσο καθορισμό ημερομηνίας για την έναρξη των διερευνητικών επαφών. Με μόνο αντικείμενο την οριοθέτηση των Θαλασσίων Ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, κάτι το οποίο αποτυπώθηκε, εξάλλου, και πρόσφατα στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο ίδιο πνεύμα, χαιρέτησα και την πρωτοβουλία του κ. Stoltenberg να συγκροτηθεί ένας τεχνικο-στρατιωτικός μηχανισμός πρόληψης «ατυχημάτων» στην Ανατολική Μεσόγειο, αυτό το οποίο ονομάζουμε Deconfliction Mechanism. Οι συζητήσεις γι’ αυτό ολοκληρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, με ένα καλό κείμενο όπου ρητά επισημαίνεται η ανάγκη πλήρους σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και της αρχής της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών.
Κατευθύνσεις, που ανέκαθεν αποτελούν θέσεις της Ελλάδας. Ενώ, στο ίδιο πλαίσιο, αποφασίστηκε να καθιερωθεί και μία απ’ ευθείας 24ωρη γραμμή επικοινωνίας μεταξύ των στρατιωτικών επιτελείων της Ελλάδος και της Τουρκίας. Πρόκειται για μέτρα τα οποία είναι ευπρόσδεκτα, που όμως -θέλω να το τονίσω αυτό- είναι μόνο τεχνικά. Τα οποία ακολούθησαν μία κρίση. Όμως, δεν την απέτρεψαν. Γιατί, ακριβώς, σε τόσο καίριες επιλογές, σημασία έχουν αυτές που δηλώνουν την πολιτική βούληση των κυβερνήσεων. Την πρόθεση, δηλαδή, να τηρήσουν τη διεθνή νομιμότητα και τη διάθεση να ζήσουν ειρηνικά και να συνεργαστούν με τα υπόλοιπα κράτη.

Συνεπώς, θα επαναλάβω για ακόμα μια φορά, ότι εναπόκειται στην Τουρκία να κλείσει το δρόμο της κρίσης και να ανοίξει το δρόμο της λύσης. Εμείς, είμαστε έτοιμοι να τη συναντήσουμε στο δεύτερο δρόμο και είμαι αισιόδοξος ότι αυτό το δρόμο, τελικά, θα ακολουθήσουμε, διότι αυτός είναι ο δρόμος ο οποίος είναι προς όφελος και των δύο λαών μας.

Συζητήσαμε επίσης με τον Γενικό Γραμματέα, τις ανησυχητικές-δραματικές εξελίξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, τη συνεχιζόμενη αιματοχυσία που, εκτός από την ανθρωπιστική της διάσταση, αποσταθεροποιεί και ολόκληρη την περιοχή. Τασσόμαστε υπέρ του άμεσου τερματισμού όλων των εχθροπραξιών. Αλλά και των ξένων παρεμβάσεων που τις πυροδοτούν. Και υποστηρίζουμε τις εκκλήσεις των Συμπροέδρων της Ομάδας του Μινσκ για κατάπαυση του πυρός και επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ για τις πρόσφατες αποφάσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, την απόκτηση νέων μαχητικών αεροσκαφών από τη Γαλλία και την έναρξη διαδικασίας απόκτησης τεσσάρων νέων φρεγατών από το Πολεμικό Ναυτικό, καθώς και για την απόφασή μας σε βάθος πενταετίας να ενισχύσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας με 15.000 εξειδικευμένα μόνιμα στελέχη. Είναι νομίζω σημαντικές αποφάσεις. Οσο ενισχύονται οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας άλλο τόσο αυξάνονται και οι επιχειρησιακές δυνατότητες του ΝΑΤΟ. Και θέλω να θυμίσω ότι η Ελλάδα είναι μία από τις λίγες χώρες η οποία συστηματικά και την περίοδο της κρίσης ξόδευε παραπάνω από το 2% του ΑΕΠ της για τις αμυντικές της δαπάνες.

Μιλήσαμε, τέλος, και για τις κοινές αξίες, για το μέλλον του ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας η Ελλάδα την πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα στο πλαίσιο της διαβούλευσης που έχει ξεκινήσει για το πώς φανταζόμαστε τη συμμαχία το 2030. Επαναβεβαιώσαμε ότι ακρογωνιαίος λίθος του ΝΑΤΟ είναι η αρχή της Αλληλεγγύης. Γιατί είναι αυτή όπου, τελικά, δοκιμάζεται η αποτελεσματικότητα, η ενότητα, αλλά και η αίγλη της Συμμαχίας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η λέξη συμμαχία σημαίνει μαζί στη μάχη, αλλά εν προκειμένω, σημαίνει μαζί στη μάχη για την ειρήνη, για την ασφάλεια, για τη συνεργασία.

Και πάλι σας καλωσορίζω κύριε Γενικέ Γραμματέα στην Αθήνα. Σας ευχαριστώ για τις ιδιαίτερα παραγωγικές συνομιλίες που είχαμε.”

Γ.Στόλτενμπεργκ: Πρέπει να υπάρχει πνεύμα αλληλεγγύης μεταξύ των συμμάχων με βάση το διεθνές δίκαιο

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ από την πλευρά του χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις συζητήσεις που έγιναν στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο το ΝΑΤΟ και την εγκαθίδρυση μηχανισμού αποκλιμάκωσης «κάτι που σημαίνει δημιουργία απευθείας γραμμής διαλόγου 24 ώρες το 24ωρο για να διευκολύνουμε την αποκλιμάκωση» όπως είπε.

Επίσης συνεχάρη «τους συμμάχους μας γι’ αυτήν την προσπάθεια» και εκτίμησε ότι «ο μηχανισμός μπορεί να βοηθήσει ώστε να δημιουργηθεί χώρος για διπλωματικές προσπάθειες» ενώ τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει πνεύμα αλληλεγγύης μεταξύ των συμμάχων με βάση το διεθνές δίκαιο.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ εξήρε τη συμβολή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και στις επιχειρήσεις του, δήλωσε ευγνώμων για τη συνεισφορά της, και καλωσόρισε το γεγονός ότι η Ελλάδα δαπανά πάνω από 2% για αμυντικούς σκοπούς.

«Η Ελλάδα ήταν στην προμετωπίδα του αγώνα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης» είπε ο κ. Στόλτενμπεργκ και πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ είναι αλληλέγγυο στη χώρα μας.

Πρόσθεσε ότι υποστηρίζει τις ελληνικές και τουρκικές αρχές καθώς και την Frontex στη μάχη αυτή, και ευχαρίστησε τη χώρα μας «για όλες τις προσπάθειες».

Είπε επίσης ότι όλο αυτό καταδεικνύει πως το ΝΑΤΟ βοηθά τις προσπάθειες των μελών του και εκτίμησε ότι το ΝΑΤΟ αποτελεί «ανεκτίμητη αξία για όλους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ