today-is-a-good-day
20.2 C
Athens

Ευρωζώνη: Στις 50,4 μονάδες υποχώρησε ο σύνθετος δείκτης PMI τον Σεπτέμβριο

Η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη συνάντησε δυσκολίες τον Σεπτέμβριο καθώς η εκ νέου επιβολή κάποιων περιορισμών στη δραστηριότητα προκειμένου να μην εξαπλωθεί η πανδημία του κορωνοϊού ανέκοψε την πορεία του τομέα υπηρεσιών στις χώρες της Ευρωζώνης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Ο τελικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) τον οποίο καταρτίζει η εταιρία IHS Markit και ο οποίος θεωρείται καλό βαρόμετρο για την πορεία της οικονομίας, υποχώρησε στις 50,4 μονάδες τον Σεπτέμβριο από τις 51,9 τον Αύγουστο, κοντά στο όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Η υποχώρηση οφείλεται στη μείωση του PMI για τον τομέα υπηρεσιών, που αντιστοιχεί περίπου στα δύο τρία του ΑΕΠ, ο οποίος υποχώρησε στις 48,0 μονάδες από τις 50,5 του Αυγούστου, αν και ήταν σε κάπως καλύτερα επίπεδα σε σχέση με την αρχική εκτίμηση για 47,6 μονάδες.

«Με την οικονομία της Ευρωζώνης να έχει σχεδόν μείνει στάσιμη τον Σεπτέμβριο, οι πιθανότητες νέας πτωτικής πορείας το τέταρτο τρίμηνο έχουν σαφώς αυξηθεί», δήλωσε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος στην IHS Markit. «Πολλά θα εξαρτηθούν από το εάν μπορούν να τεθούν υπό έλεγχο τα δεύτερα κύματα των κρουσμάτων κορωνοϊού και εάν μπορούν συνεπώς να χαλαρώσουν οι περιορισμοί κοινωνικής αποστασιοποίησης προκειμένου να επιτραπεί στον τομέα υπηρεσιών να ανακάμψει και πάλι».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ