today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

WPA: Ικανοποίηση για τον νεό κατάλογο απαγορευμένων ουσιών της WADA

Την ικανοποίησή της εξέφρασε η Παγκόσμια Ένωση Παικτών (WPA) για την απόφαση του WADA που αλλάζει τους καταλόγους με τις κατηγορίες των απαγορευμένων ουσιών. Και αυτό γιατί οι αθλητές που θα έχουν θετικά δείγματα στα αποκαλούμενα «ψυχαγωγικά» ναρκωτικά δεν θα θέτουν την καριέρα τους σε κίνδυνο.

Τον Αύγουστο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός κατά του Ντόπινγκ (WADA) ανακοίνωσε ότι οι αθλητές που θα έχουν θετικά δείγματα για «ψυχαγωγικά» ναρκωτικά εκτός αγώνων, θα τους επιβάλλεται από το 2021 αποκλεισμός για 1-3 μήνες αντί για δύο χρόνια, αφού θα αλλάξει ο κανονισμός.

Νωρίτερα, αυτήν την εβδομάδα, ο WADA δημοσίευσε έναν αναθεωρημένο κατάλογο απαγορευμένων ουσιών που ταξινόμησαν ορισμένα «ψυχαγωγικά» ναρκωτικά ως ουσίες «κατάχρησης» και όχι ως ουσίες που βελτιώνουν την αθλητική απόδοση.

Ο WADA πρόσθεσε την κοκαΐνη, την διαμορφίνη (ηρωίνη), την μεθυλενεδιοξυμεθαμφεταμίνη (MDMA / «έκσταση») και τετραϋδροκανναβινόλη (THC) ως ουσίες κατάχρησης, στον κατάλογο των απογορευμένων του 2021.

Η WPA, μια ένωση που εκπροσωπεί περίπου 85.000 αθλητές παγκοσμίως μέσω περισσότερων από 100 ενώσεων, υποστήριξε ότι, σε όλες σχεδόν τις προηγούμενες περιπτώσεις που καταγράφτηκαν, οι παίκτες κατανάλωναν κάποιες από αυτές τις ουσίες «ψυχαγωγικά» ή υπέφεραν από «υποκείμενες προκλήσεις με εθισμό».

«Είμαστε ικανοποιημένοι που ο WADA συμφώνησε επιτέλους να διαχειριστεί ουσίες με περιπτώσεις κατάχρησης, από την άποψη της υγείας και της ευημερίας των παικτών» δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της WPA, Μπρένταν Σβαμπ.

«Είναι πλέον απαραίτητο, κανένας παίκτης να μην εκτίει κυρώσεις μία ημέρα περισσότερο από ό, τι πρέπει, σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς. Η ταχεία δράση από τις αρχές κατά του ντόπινγκ θα διασφαλίσει ότι οι παίκτες δεν θα διακινδυνεύσουν να βάλουν πλέον σε κίνδυνο την καριέρα τους» πρόσθεσε.

Εάν ένας αθλητής μπορεί να αποδείξει ότι τα ναρκωτικά, στα οποία βρέθηκε θετικός, καταναλώθηκαν εκτός αγώνων και δεν σχετίζονται με την αθλητική απόδοση, η τιμωρία που θα επιβληθεί θα είναι τρεις μήνες και θα μειωθεί σε ένα μήνα, εάν ολοκληρώσει ένα πρόγραμμα απεξάρτησης από τα ναρκωτικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ