today-is-a-good-day
23.3 C
Athens

Σ.Φάμελλος: Η κυβέρνηση επέβαλε αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Ζήτημα υψηλού κόστους ηλεκτρικής ενέργειας και του φαινομένου υπερκερδών, ή ακόμη και αισχροκέρδειας, που παρατηρείται όλη την περίοδο της υγειονομικής κρίσης στην αγορά προμήθειας ηλεκτρισμού, επεσήμανε ότι υπάρχει, ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, εχθές, στο Δελτίο Ειδήσεων “Kontra news”, ενώ προανήγγειλε την κατάθεση ερώτησης Κοινοβουλευτικού Ελέγχου για το θέμα.

«Ενώ η χονδεμπορική τιμή ρεύματος κατέρρευσε το προηγούμενο διάστημα, οι τιμές λιανικής που πληρώνουν για ρεύμα τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις παραμένουν ιδιαιτέρως ακριβές, ειδικά μετά τις αυξήσεις που επέβαλε ο κύριος Χατζηδάκης στα τιμολόγια της ΔΕΗ, τον Σεπτέμβριο του 2019, πρακτικά μόλις τοποθετήθηκε η κυβέρνηση της ΝΔ. Θα αποτελεί δε προσωπική ευθύνη του κυρίου Χατζηδάκη η άρνησή του να παρέμβει και η αδράνεια απέναντι σε αυτό το φαινόμενο. Η χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρισμού σχεδόν κατάρρευσε, ενώ, το πρώτο εξάμηνο του 2019, η ΔΕΗ και οι υπόλοιποι προμηθευτές αγόραζαν με μέσο όρο 67 ευρώ MWh, τώρα, το πρώτο εξάμηνο του 2020, η τιμή προμήθειας έπεσε περίπου στα 41 ευρώ, αλλά οι τιμές λιανικής παραμένουν υψηλές.

Ειδικότερα η ΔΕΗ το πρώτο εξάμηνο του 2019 με οριακή τιμή στα 67 ευρώ πουλούσε 94 ευρώ, χωρίς τις εκπτώσεις, ενώ σήμερα με 41 ευρώ οριακή τιμή πουλάει στα 110 ευρώ. Αυτό μεταφράζεται σε περιθώριο κέρδους περίπου 170%, επιπλέον της χονδρικής τιμής. Χαρακτηριστικά, τον Απρίλιο του 2020 η οριακή τιμή συστήματος έφτασε στα 28,5 ευρώ και η ΔΕΗ εξακολουθούσε να χρεώνει τα νοικοκυριά και τη χαμηλή τάση στα 110 ευρώ στους μη συνεπείς πελάτες και 105 ευρώ στους συνεπείς. Αυτό σημαίνει 286% περιθώριο κέρδους, επιπλέον της χονδρικής.

Αυτό συμβαίνει σε μία ιδιαιτέρως δύσκολη στιγμή για την κοινωνία και την οικονομία που πρέπει να στηρίξουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε ενέργεια σε χαμηλό κόστος. Υπάρχει ξεκάθαρη ευθύνη της κυβέρνησης και της ΔΕΗ για το γεγονός ότι κάποιοι καταγράφουν υπερκέρδη ενώ οι καταναλωτές έχουν να αντιμετωπίσουν φουσκωμένους λογαριασμούς. Και ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ δεν άργησε καθόλου να επιβάλει αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, τώρα είναι αδρανής».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ