today-is-a-good-day
19.5 C
Athens

Οι νικητές των φετινών βραβείων Νόμπελ θα λάβουν 1 εκατ. κορώνες επιπλέον

Οι νικητές των φετινών βραβείων Νόμπελ θα λάβουν επιπλέον 1 εκατ. κορώνες (110.000 δολάρια), όπως ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής του ιδρύματος που είναι αρμόδιο για την απονομή τους.

Το χρηματικό έπαθλο θα αυξηθεί στα 10 εκατ. κορώνες φέτος, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Dagens Industri.

«Η απόφαση ελήφθη λόγω του γεγονότος ότι τα κόστη και το κεφάλαιό μας είναι σε σταθερή σχέση με εντελώς διαφορετικό τρόπο σε σχέση με το παρελθόν», δήλωσε ο επικεφαλής του Ιδρύματος Νόμπελ Λαρς Χάικενστεν στην εφημερίδα.

Ο εφευρέτης Άλφρεντ Νόμπελ άφησε περίπου 31 εκατ. κορώνες –περίπου 1,8 δισεκ. κορώνες σε σημερινά χρήματα σύμφωνα με το Ίδρυμα– για τη χρηματοδότηση των βραβείων, τα οποία απονέμονται από το 1901.

Το χρηματικό έπαθλο έχει διαφοροποιηθεί με το πέρασμα του χρόνου, ξεκινώντας από τις 150.000 κορώνες και φθάνοντας το 1 εκατ. κορώνες το 1981.

Η αξία του αυξήθηκε σημαντικά τις δεκαετίες του 1980 και του 1990, φθάνοντας τα 9 εκατ. κορώνες το 2000 και τα 10 εκατ. ένα χρόνο αργότερα.

Ωστόσο η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-09 έπληξε τις επενδύσεις του Ιδρύματος και τότε επιστρατεύθηκε ο Χάικενστεν, πρώην κεντρικός τραπεζίτης, για να βάλει σε τάξη τα οικονομικά του.

Το χρηματικό έπαθλο μειώθηκε στα 8 εκατ. κορώνες το 2012 και αυξήθηκε πάλι στα 9 εκατ. το 2017.

Ο Χάικενστεν, που αποχωρεί από τη θέση του στα τέλη του έτους για να αντικατασταθεί από τον πρώην Νορβηγό Εξωτερικών Βίνταρ Χέλγκεσεν, δήλωσε ότι το Ίδρυμα θα συνεχίσει να αυξάνει περιστασιακά το ποσό του χρηματικού επάθλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ