today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Σε χαμηλό 25 ετών υποχώρησε η μετοχή της HSBC στο Χονγκ Κονγκ

Οι μετοχές της HSBC και της Standard Chartered στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψαν σήμερα βουτιά ύστερα από δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία οι ίδιες και άλλες τράπεζες διακίνησαν μεγάλα ποσά που φέρονται να είναι παράνομα κεφάλαια για περίπου δύο δεκαετίες παρά τις προειδοποιήσεις για την προέλευση των χρημάτων.

Τα δημοσιεύματα στο BuzzFeed και άλλα μέσα ενημέρωσης βασίστηκαν σε «αναφορές ύποπτης δραστηριότητας» (SAR) που συντάχθηκαν από τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προς το Δίκτυο Καταπολέμησης Οικονομικού Εγκλήματος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, το FinCen. Οι αποκαλύψεις αποτυπώννουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ρυθμιστικοί και χρηματοπιστωτικοί φορείς στην προσπάθειά τους να σταματήσουν τη ροή του βρώμικου χρήματος παρά τα δισεκατομμύρια δολάρια επενδύσεων και προστίμων που έχουν επιβληθεί σε τράπεζες την περασμένη δεκαετία.

Η μετοχή της HSBC στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε έως και 4,4% στα 29,60 δολάρια Χονγκ Κονγκ σήμερα, το χαμηλότερο επίπεδό της από τον Μάιο του 1995. Η τιμή της μετοχής της έχει μειωθεί σχεδόν κατά το ήμισυ από τις αρχές τους έτους.

Η μετοχή της StanChart σημείωσε πτώση 3,8% στα 35,80 δολάρια Χονγκ Κονγκ, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 25 Μαΐου φέτος. Ο δείκτης Hang Seng Index σημείωσε νωρίτερα πτώση έως 1%.

Η HSBC και η StanChart, μεταξύ άλλων παγκόσμιων τραπεζών, έχουν καταβάλει δισεκατομμύρια δολάρια σε πρόστιμα τα τελευταία χρόνια για παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων στον Ιράν και των κανόνων ενάντια στο ξέπλυμα χρήματος.

Τα δημοσιεύματα έρχονται σε μια δύσκολη περίοδο για τις δύο βρετανικές τράπεζες, που αντλούν το μεγαλύτερο μέρος των κερδών τους στην Ασία, και έχουν πληγεί από τον αντίκτυπο της πανδημίας της COVID-19, τις εντάσεις στις σινοαμερικανικές σχέσεις και την πολιτική αβεβαιότητα στο Χονγκ Κονγκ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ