today-is-a-good-day
16.8 C
Athens

Οι στόχοι και οι προτεραιότητες της κυβέρνησης για το επόμενο τρίμηνο

Η αναχαίτιση του κορωνοϊού, η αποκατάσταση της ηρεμίας στη Λέσβο, λόγω της φωτιάς στη Μόρια και η έγκαιρη πρόληψη ανάλογων καταστάσεων σε άλλες περιοχές της χώρας, με κέντρα φιλοξενίας μεταναστών, η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων (εργασιακά και ασφαλιστικό), χωρίς ανεπιθύμητες κοινωνικές παρενέργειες, και το Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης, είναι οι βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το προσεχές τρίμηνο.

Του Κώστα Πασίση

Τρεις μήνες δύσκολοι οι οποίοι μπορεί να επηρεάσουν την πορεία της κυβέρνησης, αν κάτι δεν λειτουργήσει σύμφωνα με το σχεδιασμό.

Μιας κυβέρνησης η οποία συνεχίζει να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης, που σήμερα κινείται σε πρωτόγνωρα επίπεδα, αν σκεφθεί κανείς ότι μετά από δεκαπέντε μήνες στο τιμόνι της χώρας,  δεν έχει ουσιαστικά φθορές, βάσει των δημοσκοπήσεων.

Σύμφωνα με συνεργάτη του πρωθυπουργού το μυστικό  είναι «η σκληρή δουλειά και η συνεχής αξιολόγηση, όλων των υπουργών, πρωτοκλασάτων και μη ανά τρίμηνο».

Βέβαια κάποιες… ανορθογραφίες έκαναν την εμφάνιση τους, αλλά μέχρι στιγμής δείχνουν να είναι ανώδυνες πολιτικά.

Ο Covid 19 απειλεί υγεία και οικονομία 

Η δραματική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού το τελευταίο διάστημα, ανησύχησε την κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός έθεσε τη χώρα σε κατάσταση «πορτοκαλί» συναγερμού, κυρίως στην Αττική, που χαρακτηρίζεται πλέον ως προβληματική περιφέρεια.

Με τη σύμφωνη γνώμη των ειδικών ανακοινώθηκαν νέα περιοριστικά μέτρα προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια υγεία και οι ευπαθείς ομάδες και να μην «διασωληνωθεί» η οικονομία, που ήδη νοσεί από τον Covid 19 και χρειάζεται  αποτελεσματική θεραπεία για να αποφευχθούν τα ευχολόγια για την επόμενη κρίσιμη χρονιά…

Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά περνά από εξετάσεις υγειονομικής ικανότητας καθώς το δεύτερο κύμα είναι εξίσου επικίνδυνο με το πρώτο και δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη και καθυστερήσεις…

Κοινό μυστικό όμως είναι ότι το Μαξίμου συχνά «λοξοκοιτά» και στην Κουμουνδούρου η οποία παραμονεύει στη γωνία για να γίνει πιο …φονική προς την κυβέρνηση απ’ ότι είναι ο κορωνοϊός.

Μια… σπίθα αρκεί στο μεταναστευτικό

Στο μεταναστευτικό η διαχείριση του προβλήματος ξεκινά με το δεδομένο ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να «φουντώσει» και από μια «σπίθα» να έχουμε επικίνδυνες καταστάσεις που μπορεί να διαταράξουν την κοινωνική ειρήνη στις τοπικές κοινωνίες που έχουν δομές.

Η δολιοφθορά με τη φωτιά στη Μόρια ήταν ένα ένα καλό «μάθημα» και συνάμα «καμπανάκι» για την κυβέρνηση η οποία κλήθηκε να χειριστεί το… τερατούργημα της προηγούμενης κυβέρνησης για το οποίο ο καθηγητής κ. Λιάκος, περιώνυμο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, με προκλητικό θράσος ζήτησε και τα… ρέστα.

Για το πως θα κινηθεί η κυβέρνηση αυτή τη φορά φάνηκε από μια αποστροφή του λόγου του Πρωθυπουργού ο οποίος ζήτησε τη συνδρομή της Ευρώπης, τονίζοντας ότι στη «νέα δομή πρέπει να κυματίζουν μαζί η ευρωπαϊκή και η ελληνική σημαία».

Βέβαια το όποιο σχέδιο για το μεταναστευτικό και αν εγκριθεί προϋποθέτει και τη συνεργασία των τοπικών κοινωνιών, που είναι άλλο ένα «αγκάθι» για την κυβέρνηση.

 Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης ανοίγει  το «πουγκί» της Ευρώπης

Εθνικό σχέδιο Ανάκαμψης. Άλλο ένα μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση που καλείται να απορροφήσει επιτυχώς 32 δισ. από το πακέτο μαμούθ των 750 δισ. που ενέκριναν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη στήριξη της ευρωπαϊκής Οικονομίας.

Τον επόμενο μήνα λήγει η προθεσμία που έχει στη διάθεση της η κυβέρνηση για να καταθέσει στην Κομισιόν το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης, ώστε να εισρεύσει ζεστό χρήμα στη χώρα και στην αγορά, που αργοπεθαίνει…

Τέλη Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση  θα δώσει στη δημοσιότητα το τελικό σχέδιο της Επιτροπής Πισσαρίδη, που σε απλά ελληνικά είναι το σχέδιο ανάπτυξης της χώρας, που στηρίζεται σε 15 άξονες.

Ανοίγουν εργασιακά-ασφαλιστικό

Και τώρα ερχόμαστε στα πολύ δύσκολα. Εργασιακό και ασφαλιστικό. Δυο θέματα-ταμπού για την ελληνική κοινωνία και φυσικά για την εκάστοτε κυβέρνηση, που στο παρελθόν τα έκρυβε κάτω από το χαλί, μεταθέτοντας τις δύσκολες αποφάσεις για την επόμενη… Μια τακτική που μας οδήγησε στα μνημόνια.

Αυτή τη φορά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μη έχοντας βέβαια το πιστόλι των θεσμών  στο κρόταφο,  φαίνεται να ακολουθεί μια νέα συνταγή, που στηρίζεται στην αμοιβαία κατανόηση εργοδοτών-εργαζομένων, προκειμένου να εξασφαλιστούν συνθήκες ομαλότητας και έτσι οι επιχειρήσεις να μείνουν ανοικτές και οι εργαζόμενοι να μη χάσουν τις θέσεις εργασίας τους.

Παράλληλα η Κυβέρνηση προωθεί δέσμη μέτρων για την στήριξη εργαζομένων και ανέργων, ενώ για πρώτη φορά επιδοτείται η δημιουργία θέσεων εργασίας.

Στη Θεσσαλονίκη ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε μέτρα-ανάσα, που περιλαμβάνουν μείωση ασφαλιστικών εισφορών αλλά και φόρων, όπως προβλέπονται στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ.

Το μεγάλο ερώτημα, όμως είναι τι θα συμβεί και κυρίως ποιες θα είναι οι αντιδράσεις μόλις τα αρμόδια υπουργεία, εν ευθέτω χρόνω παρουσιάσουν τα νομοσχέδιά τους στη Βουλή…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ