today-is-a-good-day
15.2 C
Athens

Μάικ Ράιαν: Χρειάζονται “μηνύματα με συνοχή”, να μην γίνει η Covid-19 “πολιτικό ποδόσφαιρο”

Είναι σημαντικό όλες οι χώρες να στέλνουν «μηνύματα με συνοχή» στους πολίτες τους, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τη διαχείριση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης Μάικ Ράιαν ερωτηθείς για τα αντιφατικά σχόλια του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και Αμερικανών υγειονομικών αξιωματούχων αναφορικά με την COVID-19.

Ο Τραμπ διαχώρισε χθες τη θέση του από τα σχόλια του Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, του διευθυντή των αμερικανικών Κέντρων για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Νοσημάτων, ο οποίος δήλωσε ότι ένα εμβόλιο μπορεί να κυκλοφορήσει ευρέως στα μέσα του 2021 και οι μάσκες ίσως να είναι ακόμα πιο αποτελεσματικές.

Ο Τραμπ, σε συνέντευξη Τύπου, δήλωσε πως πιστεύει ότι ένα εμβόλιο θα κυκλοφορήσει πολύ νωρίτερα. Δήλωσε πως επικοινώνησε με τον Ρέντφιλντ μετά τις δηλώσεις του για τον ρωτήσει σχετικά με αυτό και ότι ο Ρέντφιλντ φάνηκε πως μπερδεύτηκε από την ερώτηση που του τέθηκε.

«Είναι σημαντικό να έχουμε μηνύματα με συνοχή από όλα τα επίπεδα, και δεν αφορά μία χώρα ή μία οντότητα· μηνύματα με συνοχή μεταξύ της επιστήμης και μεταξύ της κυβέρνησης», δήλωσε ο Μάικ Ράιαν. Η επιστήμη αναφορικά με τον κορονοϊό έχει «περίπλοκα πράγματα», καθώς εξελίσσονται τα στοιχεία και οι αποδείξεις, δήλωσε ο Ράιαν.

«Αυτό που είναι σημαντικό είναι οι κυβερνήσεις, τα επιστημονικά ιδρύματα, να κάνουν ένα βήμα προς τα πίσω, να εξετάσουν τα στοιχεία και να δώσουν τις πιο ολοκληρωμένες και κατανοητές πληροφορίες ούτως ώστε ο κόσμος να μπορεί να προχωρήσει στις σωστές ενέργειες».

Ο Ράιαν, βετεράνος των εξάρσεων του Έμπολα στην Αφρική και άλλων επιδημιών, δήλωσε ότι οι αρχές πρέπει να βρίσκονται σε επαφή με τις κοινότητες για να περιορίζουν τις ανησυχίες. «Έχει να κάνει με το να κατανοούμε τη σύγχυση, να κατανοούμε την ανησυχία τους, να κατανοούμε τον φόβο τους. Να μην γελάμε με αυτό και να μην το μετατρέπουμε σε κάποιου είδους πολιτικό ποδόσφαιρο», πρόσθεσε.

Η Μαρία Βαν Κέρκοβ, εκ των επικεφαλής του ΠΟΥ για την COVID-19, δήλωσε ότι συνιστάται ένα ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικής αποστασιοποίησης, προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση του ιού. «Οι μάσκες εντάσσονται σε αυτό», πρόσθεσε.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ