today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

Καθοριστικός ο ρόλος των τραπεζών στη στήριξη της οικονομίας

Η παγκόσμια υγειονομική κρίση που ξέσπασε στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους βρήκε τις ελληνικές τράπεζες σε φάση ανάκαμψης μετά τη δεκαετή κρίση από την οποία μόλις είχε εξέλθει η χώρα μας.

Η μεγάλη πρόκληση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, το τεράστιο μέγεθος των μη εξυπηρετούμενων δανείων μετά από συστηματικές και συντονισμένες ενέργειες της πολιτείας και των τραπεζών με πολλαπλές θεσμικές παρεμβάσεις, βρισκόταν και εξακολουθεί να βρίσκεται υπό έλεγχο με έντονα καθοδική πορεία του σχετικού δείκτη. Οι τράπεζες είχαν πλέον αναλάβει τον ρόλο που έχουν: να χρηματοδοτούν την ελληνική οικονομία.

Στο πλαίσιο αυτό το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ήταν σε θέση να αντιδράσει άμεσα στις μεγάλες οικονομικές προκλήσεις που δημιούργησε η πρωτοφανής υγειονομική κρίση για την σύγχρονη παγκόσμια ιστορία.

Αντέδρασαν με άμεσα μέτρα – σε συντονισμό πάντα με τις αποφάσεις της πολιτείας – στην προστασία των πελατών και εργαζομένων τους, εκμεταλλευόμενες και τη δυνατότητα τηλεργασίας που είχαν αποκτήσει λόγω του προχωρημένου σταδίου ψηφιακής μετάπτωσης που βρισκόντουσαν. Ταυτόχρονα στήριξαν άμεσα με συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις την πελατείας τους, επιχειρηματίες και νοικοκυριά.

Η ακτινογραφία των ενεργειών των τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας, ελληνικών και ξένων, προς την κατεύθυνση στήριξης της ελληνικής οικονομίας αλλά και οι εκτιμήσεις για το περιβάλλον που διαμορφώνεται, αποτυπώνονται στις απόψεις επιτελικών στελεχών που μίλησαν στο ΑΠΕ/ΜΠΕ, στο πλαίσιο της ειδικής διαδικτυακής έκδοσης για το RESTART της ελληνικής οικονομίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ