today-is-a-good-day
11.3 C
Athens

Η ΕΕ καταδικάζει απερίφραστα την εκτέλεση του Ιρανού παλαιστή Ναβίντ Αφκαρί

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε σήμερα την εκτέλεση το Σάββατο στο Ιράν ενός νεαρού παλαιστή, του Ναβίντ Αφκαρί, ο οποίος καταδικάστηκε για τον φόνο ενός φρουρού ασφαλείας στη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του 2018.

“Η ΕΕ καταδικάζει με τους πλέον κατηγορηματικούς όρους την εκτέλεση αυτή”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πίτερ Στάνο.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν μετέδωσαν την είδηση για την εκτέλεση του Αφκαρί το Σάββατο. Ο πρωταθλητής της Ελληνορωμαϊκής Πάλης είχε καταδικαστεί ότι μαχαίρωσε μέχρι θανάτου έναν φρουρό ασφαλείας στη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων το 2018.

Η οικογένειά του επέμενε ότι η καταδίκη του στηρίχθηκε σε ομολογία του που αποσπάστηκε με βασανιστήρια, ενώ και ο ίδιος την είχε ανακαλέσει αργότερα. Το ιρανικό δικαστικό σώμα απέρριψε ωστόσο τις εφέσεις που είχε υποβάλει.

“Τα ανθρώπινα δικαιώματα παραμένουν κεντρικό στοιχείο της δέσμευσής μας με το Ιράν. Θα συνεχίσουμε να συνομιλούμε με τις ιρανικές αρχές για το θέμα αυτό και μέσω της τοπικής εκπροσώπησης της ΕΕ στην Τεχεράνη, όπως και για μεμονωμένες περιπτώσεις, όπως αυτή η πρόσφατη εκτέλεση”, πρόσθεσε.

“Η ΕΕ αντιτίθεται στην θανατική ποινή υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και σε όλες τις περιπτώσεις άνευ εξαιρέσεων”, υπενθύμισε ο Στάνο. “Πρόκειται για μια βάναυση και απάνθρωπη τιμωρία, η οποία δεν έχει κανένα αποτρεπτικό αποτέλεσμα και αντιπροσωπεύει μια απαράδεκτη άρνηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και ακεραιότητας”, πρόσθεσε.

Από το Βερολίνο, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών επισήμανε ότι “υπάρχουν σημαντικές αμφιβολίες για το κράτος δικαίου στην διαδικασία” αυτή. “Επίσης λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τους ισχυρισμούς, σύμφωνα με τους οποίους ο Ναβίντ Αφκαρί ομολόγησε αφού υποβλήθηκε σε βασανιστήρια”, πρόσθεσε η εκπρόσωπος της γερμανικής διπλωματίας.

Η Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε το Σάββατο την “μυστική” εκτέλεση του Αφκαρί, έπειτα από μια “παρωδία δίκης”, η οποία ήταν “καταφανώς άδικη”, ενώ και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο καταδίκασε την εκτέλεση του Ιρανού παλαιστή χαρακτηρίζοντάς την “βάναυση πράξη”.

Το hashtag στα περσικά #Navid_Afkari είχε διαδοθεί ευρέως στο Twitter σε υποστήριξη του νεαρού άνδρα και για να εκφραστεί αντίθεση στην εκτέλεσή του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ