today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Διαχείριση ύποπτων κρουσμάτων στα σχολεία: Η διαδικασία βήμα – βήμα

Tη διαδικασία την οποία θα ακολουθείται σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος κορωνοϊού σε σχολική μονάδα περιέγραψε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, κ. Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας κορωνοιού στην Ελλάδα.

Οπως ανέφερε ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση, θα συστήνεται ειδική task force από τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας για την αντιμετώπιση των περιπτώσεων

Παράλληλα θα διευκολύνεται το κλείσιμο του σχολείο εάν υπάρξει κρούσμα, καθώς πλέον δεν θα χρειάζεται Κοινή Υπουργική απόφαση.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου:

Αν ένας μαθητής που είναι στο σχολείο εμφανίσει συμπτώματα κορωνοϊού, θα πρέπει να γίνει άμεση επικοινωνία με την οικογένεια και το παιδί, φορώντας μάσκα θα απομονωθεί σε ειδικό αεριζόμενο χώρο μακριά από συμμαθητές του.

Το προσωπικό που θα έρθει σε επαφή με το παιδί πρέπει να κάνει χρήση πιο ενισχυμένου εξοπλισμού προστασίας. Μετά την αποχώρηση του, θα πρέπει να γίνει σχολαστικός καθαρισμός και απολύμανση του χώρου.

Το παιδί θα επισκεφθεί γιατρό ο οποίος εφόσον κρίνει πως πρόκειται όντως για ύποπτο κρούσμα, θα το παραπέμψει σε τεστ για κορωνοιό. Εν αναμονή του αποτελέσματος από το τεστ το παιδί θα μείνει σπίτι του και το σχολείο θα συνεχίσει κανονικά την λειτουργία του.

Σε περίπτωση που μέλος του προσωπικού εμφανίσει στο σχολείο συμπτώματα θα πρέπει είτε να αποχωρήσει είτε να μείνει στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο μέχρι να τον παραλάβει κάποιος οικείος του.

Θα επισκεφθεί τον γιατρό, θα υποβληθεί σε τεστ για κορωνοιό, εφόσον κριθεί ότι πρέπει,  και το σχολείο και πάλι θα συνεχίσει κανονικά την λειτουργία του μέχρι να βγει το τεστ.

Μαθητές ή μέλη του προσωπικού θα μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο, αν βγει θετικό το τεστ ,μετά την πάροδο 10 ημερών.

Αναφορικά με τις στενές επαφές, εάν πρόκειται για μαθητή τότε θα μιλάμε για όλους τους μαθητές του σχολείου. Στην περίπτωση εκπαιδευτικού όλη η τάξη. Αν είναι σε Γυμνάσιο ή Λύκειο μιλάμε για περισσότερους μαθητές αφού διδάσκουν σε πολλά τμήματα.

Όλοι οι παραπάνω θα πρέπει να απομακρυνθούν από το σχολείο και θα μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο μετά από 14 ημέρες.

Αν έχουμε δυο κρούσματα στο ίδιο σχολείο εκεί ο υπεύθυνος θα πρέπει να ενημερώσει όλο το σχολείο.

Θα πρέπει να ενισχυθούν τα μέτρα και ανάλογα με τα αποτελέσματα θα αποφασισθεί αν θα πρέπει να γίνουν τεστ και σε άλλα άτομα.

Όσοι εμφανίσουν συμπτώματα το σαββατοκύριακο θα πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι τους και να ενημερώσουν την σχολική μονάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ