today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

O Λευκός Οίκος διαψεύδει πως ο Τραμπ αποκάλεσε “κορόιδα” τους πεσόντες πολέμου

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε χαρακτηρίσει τους αμερικανούς στρατιωτικούς οι οποίοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πολέμου «losers» και «κορόιδα», σύμφωνα με άρθρο του περιοδικού The Atlantic, κατηγορία που ο Λευκός Οίκος διέψευσε κατηγορηματικά.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Γαλλία τον Νοέμβριο του 2018, για να τιμηθεί η συμπλήρωση 100 ετών από το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ είχε ακυρώσει την περιήγηση που ήταν προγραμματισμένο να κάνει σε αμερικανικό νεκροταφείο κοντά στο Παρίσι, εξηγώντας τότε πως οι άσχημες καιρικές συνθήκες κατέστησαν αδύνατη την επίσκεψη.

Όμως, σύμφωνα με το Ατλάντικ, μηνιαίο περιοδικό που χαίρει σεβασμού στις ΗΠΑ, ο νεοϋορκέζος μεγιστάνας δεν είχε πάει απλούστατα διότι δεν ήθελε.

«Γιατί πρέπει να πάω σε αυτό το νεκροταφείο; Είναι γεμάτο χαμένους», είχε πει σε μέλη της ομάδας του, κατά το περιοδικό, το οποίο επικαλείται πολλές πηγές, χωρίς όμως να τις κατονομάζει.

Ο Τραμπ είχε επίσης χαρακτηρίσει τους 1.541 αμερικανούς στρατιωτικούς που χάθηκαν στη μάχη του Δάσους Μπελό «κορόιδα», προτού να ρωτήσει «ποιοι ήταν οι καλοί» στον πόλεμο αυτό και διερωτηθεί γιατί οι ΗΠΑ ενεπλάκησαν στο πλευρό των Συμμάχων.

Ο Λευκός Οίκος διέψευσε κατηγορηματικά το άρθρο.

«Κανένας δεν ήταν αρκετά θαρραλέος για να βάλει τ’ όνομά του κάτω από αυτές τις κατηγορίες. Διότι είναι ψευδείς», είπε ένας από τους εκπροσώπους της αμερικανικής προεδρίας, ο Τζαντ Ντιρ.

Ο Χόγκαν Γκίντλι, πρώην εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου που είχε συνοδεύσει τον Τραμπ σε εκείνο το ταξίδι του στη Γαλλία το 2018, επίσης διέψευσε και κατήγγειλε τις «εντελώς γελοίες» κατηγορίες και τις «αξιοθρήνητες και δειλές» ανώνυμες πηγές που τις έκαναν.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε καταφερθεί δημόσια εναντίον της ιδιότητας του ήρωα του πολέμου του Βιετνάμ που αποδιδόταν στον θανόντα πρώην γερουσιαστή Τζον Μακέιν, άλλοτε πιλότο μαχητικού που είχε αιχμαλωτιστεί και βασανιστεί κατά τη διάρκεια της κράτησής του για πέντε χρόνια.

«Είναι ήρωας επειδή τον έπιασαν αιχμάλωτο. Εμένα μου αρέσουν εκείνοι που δεν τους έπιασαν αιχμάλωτους», είχε πει ο τότε υποψήφιος για την αμερικανική προεδρία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ