today-is-a-good-day
11.3 C
Athens

Τουρκική παραβατικότητα: Οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ μελετούν «πακέτο» κυρώσεων

Σήμερα θα υπάρξει, όπως αναμένεται,  τηλεφωνική επικοινωνία της καγκελαρίου Α. Μέρκελ  με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν. Παράλληλα το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας θα συζητηθεί στο Συμβούλιο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στο Βερολίνο.

Οπως έγινε γνωστό το βράδυ της Πέμπτης, υπήρξε και δεύτερο τηλεφώνημα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από τον Αμερικανό πρόεδρο αμέσως μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που με τον Τούρκο πρόεδρο. Ο Ντόναλντ Τραμπ ενημέρωσε τον κ. Μητσοτάκη για όσα συζητήθηκαν με τον Τούρκο πρόεδρο, ενώ σημειώθηκε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος επιθυμεί αποκλιμάκωση.

Σήμερα ολοκληρώνεται στο Βερολίνο το άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μία κρίσιμη συνεδρίαση που θα προετοιμάσει το έδαφος για τις αποφάσεις που θα ληφθούν στην ειδική Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών, στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου. Η συζήτηση για την Τουρκία στο άτυπο Συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ θα πραγματοποιηθεί σήμερα το πρωί.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έχει αναλάβει την πολύ δύσκολη προσπάθεια να μετακινήσει τις ευρωπαϊκές χώρες που παραμένουν απαθείς μπροστά στην τουρκική επιθετικότητα, προειδοποιώντας ότι μόνο η συντονισμένη αποτροπή σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο μπορούν να οδηγήσουν τον Ερντογάν να επανεξετάσει την στάση του. Υπ’ αυτή την έννοια, η συμφωνία για προετοιμασία κυρώσεων που θα πλήξουν την τουρκική οικονομία, είναι ίσως το μοναδικό βήμα που τρομάζει και μπορεί να αλλάξει τους σχεδιασμούς Ερντογάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ προσανατολίζονται στην υιοθέτηση μιας λίστας αυστηρών κυρώσεων, αν και υπάρχει προβληματισμός μήπως αυτή η κίνηση “εκνευρίσει” τον Ερντογάν.

Τη λίστα των κυρώσεων, έχει δεσμευτεί να παρουσιάσει ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ.

Στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Άμυνας της ΕΕ της Τετάρτης αναφέρεται ρεπορτάζ της Tageszeitung του Βερολίνου και σημειώνει «Έτσι πάντως δεν πρέπει να είχε φανταστεί η γερμανική προεδρία την πρώτη υπουργική σύνοδο. Όταν συναντήθηκαν οι 27 υπουργοί Άμυνας στο Βερολίνο, η Ανατολική Μεσόγειος βρισκόταν στο χείλος ενός ελληνοτουρκικού πολέμου. Τρία ελληνικά F-16 και τρία γαλλικά μαχητικά τύπου Rafale επιδίδονταν σε ελιγμούς γύρω από την Κύπρο για να αποτρέψουν την Τουρκία».

Διαβάστε επισης:

Νέο τηλεφώνημα Τραμπ στον Πρωθυπουργό

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ