today-is-a-good-day
20.8 C
Athens

Αυστρία: Στόχος να αγοραστούν 8 εκ. εμβόλια για τον κορωνοϊό

Εμβόλια κατά του κορωνοϊού για οκτώ εκατομμύρια ανθρώπους, εφόσον αυτά είναι διαθέσιμα, είναι ο στόχος του αυστριακού υπουργείου Υγείας, το οποίο, απαντώντας σήμερα σε σχετικό ερώτημα, ανακοίνωσε ότι στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Βιέννη αποφασίστηκε ότι όλοι οι άνθρωποι που ζουν στην Αυστρία μπορούν να εμβολιαστούν εθελοντικά.

Αυτός ο υπολογισμός πραγματοποιείται ανεξάρτητα από το αν μία ή δύο δόσεις είναι απαραίτητες για την προστασία μέσω εμβολιασμού, αναφέρεται σχετικά, “και σε κάθε περίπτωση, είναι διακηρυγμένος στόχος μας ότι κάθε κάτοικος που ενδιαφέρεται για τον εμβολιασμό θα λάβει επαρκή ποσότητα εμβολίου”.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύτηκαν να μην προχωρήσουν χωριστά, αλλά να συνάψουν από κοινού προκαταρκτικές συμβάσεις με τους κατασκευαστές εν δυνάμει εμβολίων. Με αυτά τα προκαταρκτικά συμβόλαια, δεσμεύονται ποσότητες παράδοσης που θα κατανεμηθούν εντός της ΕΕ ανάλογα με τον πληθυσμό κάθε χώρας, και ως εκ τούτου η Αυστρία έχει μερίδιο 2%.

Μέχρι στιγμής, υπήρξε συμφωνία με την AstraZeneca για πάνω από 300 εκατομμύρια δόσεις συν 100 εκατομμύρια επιπλέον προαιρετικά, που σημαίνει ότι –εάν το εμβόλιο AstraZeneca αποδειχθεί αποτελεσματικό και ανεκτό και λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων– η Αυστρία θα έχει σταθερά περίπου έξι εκατομμύρια δόσεις.

Όπως αναφέρεται από το υπουργείο Υγείας, ένα πλεονέκτημα της σύναψης κοινής σύμβασης είναι ότι ο κίνδυνος σύναψης συμβάσεων προμήθειας με τους κατασκευαστές και συμμετοχής στο κόστος έρευνας και παραγωγής βαρύνει την ΕΕ συνολικά και όχι κάθε μεμονωμένη χώρα.

Προστίθεται δε, ότι εκτός από την προκαταρκτική σύμβαση με την AstraZeneca, η ΕΕ διαπραγματεύεται με άλλες πέντε εταιρείες, και αυτό χρησιμεύει στο να εξασφαλιστεί η πιο ισορροπημένη γκάμα εμβολίων και να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ