today-is-a-good-day
16.8 C
Athens

Ν.Σ.Κ.: Διττώς Παράνομη η απόφαση τον ΔΟΑΤΑΠ για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Διττώς παράνομη χαρακτηρίζει την πρόσφατη απόφαση του ΔΟΑΤΑΠ το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους με πρόσφατη γνωμοδότησή του (129/2020) με αποτέλεσμα να πυκνώνουν οι φωνές που ζητούν την αποπομπή του Δ.Σ. του ΔΟΑΤΑΠ και ειδικότερα του Προέδρου του Ορέστη Καλογήρου για την αναστάτωση που έχει προκαλέσει η παράνομη απόφασή τους που αξιώνει την εξέταση των φοιτητών στην χώρα όπου βρίσκεται η έδρα του Πανεπιστημίου, προκειμένου να αναγνωρίσουν τις σπουδές τους!

Η παράνομη αυτή απόφαση του ΔΟΑΤΑΠ έχει προκαλέσει προβλήματα στις διακρατικές σχέσεις της χώρας, με τον Κύπριο Πρόεδρο Ν.Αναστασιάδη να θέτει το θέμα στον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη ο οποίος φέρεται να δεσμεύτηκε για την άμεση επίλυσή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας είναι απολύτως δυσαρεστημένη από τη διοίκηση του ΔΟΑΤΑΠ, θεωρώντας ότι στελέχη του έχουν προσωπική ατζέντα η οποία πολλές φορές συμπίπτει με διαπλεκόμενα συμφέροντα.

Είναι βέβαιο ότι η  Γνωμοδότηση κόλαφος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (υπ΄αριθ. 129/2020) θα πυκνώσει τις πιέσεις για την απομάκρυνση της διοίκησης του ΔΟΑΤΑΠ και της οριστικής διευθέτησης του προβλήματος μέσω νομοθετικής παρέμβασης του Υπουργείου Παιδείας, όπως άλλωστε έχει αφήσει να εννοηθεί η υπουργός Παιδείας κα Νίκη Κεραμέως.

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση 129/2020 του Ν.Σ.Κ.: το υπ΄αριθ. 11/26.6.2020 Πρακτικό του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. είναι διττώς παράνομο επειδή: α) έχει εκδοθεί κατά παράβαση του άρθρου 43 παρ. 2 του Συντάγματος (χωρίς νομοθετική εξουσιοδότηση) και β) είναι αντίθετο κατά το περιεχόμενό του προς το άρθρο 16 παρ. 1 του Συντάγματος. Τα συμπεράσματα αυτά ενισχύονται και από τη σταθερή νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, κατά την οποία ο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. στερείται οιασδήποτε κανονιστικής αρμοδιότητας αφού από καμία διάταξη νόμου πηγάζει η εξουσία αυτή. Επομένως, το ως άνω πρακτικό του Δ.Σ. του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. δεν υφίσταται στον νομικό κόσμο, δεν παράγει ουδέν έννομο αποτέλεσμα και η διοίκηση του Οργανισμού οφείλει άμεσα να το ανακαλέσει, η ανάκληση δε αυτή πρέπει να ανατρέχει στο χρονικό σημείο της έκδοσής του. (…).”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ