today-is-a-good-day
19.5 C
Athens

Συνάντηση Μακρόν – Μέρκελ: Στην ατζέντα οι εντάσεις της αν. Μεσογείου

Οι εντάσεις στην αν. Μεσόγειο, τα μέτρα για τον έλεγχο του κορωνοϊού και το Μαλί αναμένεται να είναι σήμερα στην ατζέντα, όταν η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στη γαλλική θερινή προεδρική κατοικία στο Φορ ντε Μπρεγκανσόν.

Παρά τις ισχυρές σχέσεις της Μέρκελ με αρκετούς Γάλλους προέδρους στη διάρκεια των θητειών της στην καγκελαρία, είναι η πρώτη φορά που προσκαλείται στην παραδοσιακή θερινή κατοικία των προέδρων της Γαλλίας.

Η τελευταία επίσκεψη καγκελαρίου σ’ αυτό το παραθαλάσσιο φρούριο είχε γίνει το 1985 από τον Χέλμουτ Κολ.

Οι Μέρκελ και Μακρόν αναμένεται να συζητήσουν την κρίση του κορωνοϊού, ιδιαίτερα αφού διαδραμάτισαν αμφότεροι σημαντικό ρόλο στην προώθηση, τον περασμένο μήνα, μιας ευρωπαϊκής συμφωνίας, στο πλαίσιο της οποίας οι χώρες μέλη ενέκριναν για πρώτη φορά την έκδοση κοινού χρέους σε μια προσπάθεια να παρασχεθούν κεφάλαια στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία.

Οι δυο τους είναι επίσης πιθανό να συζητήσουν την πολιτική αστάθεια στον Λίβανο, τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Λιβύη, την πολιτική αναταραχή στη Λευκορωσία έπειτα από διαφιλονικούμενες εκλογές και τις αυξανόμενες εντάσεις στη Μεσόγειο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία σχετικά με έρευνες για υδρογονάνθρακες.

Το Γαλλικό Πρακτορείο επισημαίνει πως στο ζήτημα των εντάσεων με την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο, η Γαλλία φαίνεται πιο επιθετική από τη Γερμανία έναντι της Άγκυρας.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα από το περιοδικό Paris-Match, ο Εμανουέλ Μακρόν υπογραμμίζει πως ο Τούρκος ομόλογός του Ταγίπ Ερντογάν διεξάγει «μια επεκτατική πολιτική που αναμιγνύει εθνικισμό και ισλαμισμό, δεν είναι συμβατή με τα ευρωπαϊκά συμφέροντα» και αποτελεί «παράγοντα αποσταθεροποίησης».

Διαβάστε επίσης:

Εμ. Μακρόν: Ο Ερντογάν ασκεί πολιτική επεκτατισμού

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ