today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Ανοιγμα σχολείων: “Κλειδώνουν” σήμερα από τους ειδικούς τα μέτρα

Eντός της ημέρας αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι προτάσεις της αρμόδιας επιτροπής επιδημιολόγων για τον τρόπο με τον οποίο θα επαναλειτουργήσουν τα σχολεία από τις 7 Σεπτεμβρίου.

Η διευρυμένη χρήση μάσκας είναι δεδομένη για δασκάλους και μαθητές και μένει να αποσαφηνιστεί από ποια ηλικία και μετά τα παιδιά θα πρέπει να φορούν μάσκα στο σχολείο, εάν θα υπάρξει γενική εφαρμογή του μέτρου ή για τους μαθητές από την τρίτη τάξη του δημοτικού και μετά, καθώς εκφράζεται η άποψη ότι οι πιο μικροί σε ηλικία μαθητές ίσως δυσκολευτούν να προσαρμοσθούν στη χρήση μάσκας.

Ένα ακόμη θέμα που πρέπει να διευθετηθεί έχει να κάνει με τα διαλείμματα και την εφαρμογή κάποιων μέτρων, ώστε να μη συγκεντρώνονται πολλά παιδιά στον ίδιο χώρο ταυτόχρονα, όπως για παράδειγμα στον χώρο του κυλικείου.

Επιπλέον, ειδικό πρωτόκολλο θα εφαρμόζεται σε περίπτωση που εμφανισθεί κρούσμα μεταξύ των μαθητών, με βασική μέριμνα να μην κλείσει ολόκληρο το σχολείο. Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Ν. Σύψας ανέφερε ότι «αν έχουμε ένα κρούσμα δεν θα κλείσει όλο το σχολείο, αλλά συγκεκριμένα τμήματα, θα γίνεται ιχνηλάτηση και απολύμανση, έτσι ώστε αν υπάρξει κρούσμα να μην υπάρξει διασπορά».

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, μιλώντας για το θέμα, υπογράμμισε ότι η μάσκα θα είναι υποχρεωτική για εκπαιδευτικούς και μαθητές, καθώς και ότι αναμένονται επικαιροποιημένες οδηγίες από τον ΕΟΔΥ σχετικά με τα μέτρα που θα πρέπει να τηρούνται κατά τη διάρκεια της παρουσίας στον σχολικό χώρο. Οσον αφορά τις απουσίες, η κ. Κεραμέως είπε ότι θα υπάρχει πρόβλεψη να απέχουν οι μαθητές από τη διδασκαλία εάν νοσήσουν οι ίδιοι ή κάποιος με τον οποίο μένουν μαζί, ενώ για τους μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες θα υπάρξει πρόβλεψη να μπορούν να απουσιάζουν από την παράδοση μαθημάτων στις αίθουσες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ