today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

Σχολεία: Τα 5 μέτρα που θα εφαρμοστούν – Τι θα συμβαίνει σε περίπτωση κρούσματος

«Τα παιδιά δεν μπορούν να μείνουν χωρίς παιδεία, ο φυσικός τους χώρος είναι εκεί» επεσήμανε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, μιλώντας για την απόφαση να ανοίξουν τα σχολεία. Παράλληλα, τόνισε πως θα θα υπάρχει μέριμνα που δεν θα περιορίζεται στην υποχρεωτική χρήση των μασκών.

Μιλώντας στο Open TV, o καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας υπεραμύνθηκε της απόφασης για το άνοιγμα των σχολείων με καθολική παρουσία μαθητών, αναφέροντας  «καταλήξαμε σε αυτή την απόφαση όπως όλα τα κράτη της ΕΕ».

Ο κ. Σύψας επανέλαβε την άποψη ότι «τα παιδιά, και ιδίως εκείνα του δημοτικού, είναι η πιο ασφαλής ηλικιακή ομάδα όσον αφορά την επιδημία», επικαλούμενος επιστημονικές μελέτες που δείχνουν ότι «δεν μεταδίδουν εύκολα».

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα για τα σχολεία, ο καθηγητής τόνισε ότι θα υπάρχει μέριμνα που δεν θα περιορίζεται στην υποχρεωτική χρήση των μασκών.

Τα 5 ειδικά μέτρα που όπως όλα δείχνουν θα εφαρμοστούν στα σχολεία είναι, σύμφωνα με τον καθηγητή, τα εξής:

Υποχρεωτική χρήση μάσκας (εντός των ημερών θα αποφασιστεί αν θα φορά όλες τις τάξεις του σχολείου, ή αυτές από την Γ’ Δημοτικού και πάνω)

Οι μαθητές δεν θα αλληλεπιδρούν με παιδιά από άλλα τμήματα/τάξεις -Θα έχουν ξεχωριστά διαλείμματα

Αυστηρά μέτρα υγιεινής: καλός αερισμός, απολυμάνσεις, αντισηπτικά

Σχέδιο αντιμετώπισης κρούσματος στο σχολείο

Ειδικό πρωτόκολλο για τη λειτουργία των κυλικείων

Τα σενάρια για κρούσμα στη μονάδα και για τα κυλικεία

Ο κ. Σύψας εξήγησε ότι σε περίπτωση καταγραφής κρούσματος σε σχολείο, δεν θα κλείνει όλη η μονάδα, αλλά συγκεκριμένη τάξη/τμήμα. «Θα ακολουθεί αυστηρή ιχνηλάτηση και απολύμανση των χώρων και το σχολείο θα συνεχίσει να λειτουργεί» είπε.

Οσον αφορά τα κυλικεία, η επιστημονική επιτροπή για τον κορωνοϊό θα καταλήξει σε συγκεκριμένη πρόταση μέχρι αύριο, Πέμπτη. Τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι είναι δυο: α) Τα παιδιά να πηγαίνουν ένα – ένα στο κυλικείο ή β) το προσωπικό του κυλικείου να μοιράζει φαγητό στα παιδιά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ