today-is-a-good-day
13.8 C
Athens

Ανησυχία για τη μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού. Τι προβληματίζει τους ειδικούς

Συνεχίζεται η εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα αφήνοντας πίσω αρνητικό ρεκόρ θανάτων και νέων νοσηλειών. Έντονη ανησυχία προκαλεί στους επιστήμονες η διασπορά του ιού στη χώρα, ενώ αντίστοιχη ανησυχία προκαλεί και ο αριθμός των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία αναφοράς που μέσα σε μια ημέρα αυξήθηκε κατά 51.

Η διασπορά του κορωνοϊού είναι από τις μεγαλύτερες στη χώρα και καταγράφεται σε 34 από τις 74 περιφερειακές ενότητες, ενώ για πρώτη φορά έγινε λόγος για 12 κρούσματα «υπό διερεύνηση».

Ο χθεσινός απολογισμός ανέρχεται 204 στα νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων τα 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, ανακοίνωσε  ο ΕΟΔΥ. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 6.381, εκ των οποίων το 55% αφορά άνδρες. Από αυτά 1.557 (24.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.110 (48.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Εικοσιδύο ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. Οι επτά (31.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 54.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, ενώ 136 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Χθες καταγράφηκαν 5 θάνατοι ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων στα 221. Οι 75 (33.9%) ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο καθηγητής Γενετικής Πανεπιστημίου Γενεύης Μ. Δερμιτζάκης ο οποίος μιλώντας στο ΣΚΑΪ προειδοποίησε πως τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα είναι πολύ κρίσιμα.

“Αν πάμε σε 300 με 400 κρούσματα τις επόμενες δύο με τρεις μέρες επίσημα μπορώ να πω ότι χάσαμε τον έλεγχο, και χάσαμε τον έλεγχο σημαίνει μαζευόμαστε σπίτια μας και δεν αποκλείεται να δούμε και τοπικά lockdown”, δήλωσε.

Χθες η καθηγήτρια Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αναστασία Κοτανίδου, μιλώντας στο ΣΚΑΪ υπογράμμισε πως τα μέτρα από μόνα τους δεν κάνουν τίποτα αν ο κόσμος δεν συμμορφωθεί με αυτά που ήδη έχουν εξαγγελθεί και πως το παν είναι να συμμορφωθούμε όλοι για να μην διασπείρουμε περαιτέρω τον COVID19.

Μιλώντας στο MEGA, ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής για τον κορωνοϊό, Νικός Σύψας, ανέφερε ότι ο τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων συνεπάγεται αρνητικές εξελίξεις.

Η διασπορά του κορωνοϊού είναι πλέον εμφανής σε ολόκληρη τη χώρα, τους τουριστικούς προορισμούς, ιδιαίτερα αυτούς που επιλέγουν οι νέοι, καθώς και σε κλειστές δομές, όπως οίκοι ευγηρίας και δομές φιλοξενίας.

«Όλα αυτά συνιστούν ένα πολύ δύσκολο κοκτέιλ, το οποίο γίνεται ακόμη δυσκολότερο γιατί η επιστροφή των εκδρομέων από τους τουριστικούς προορισμούς σημαίνει αύξηση των κρουσμάτων στα αστικά κέντρα», τόνισε.

Ο κ. Σύψας τόνισε ότι πολύ σημαντικό ο καθένας να αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί, ειδικά οι νέοι που επιστρέφουν από τις διακοπές τους και έρχονται σε επαφή με τους δικούς τους.

Όσον αφορά την επαναφορά του SMS για τις μετακινήσεις, «ενδεχομένως θα γίνει όταν θα έχουμε μεγάλη έξαρση της επιδημίας και θα γίνει τοπικά», ενώ οι αποφάσεις για ο άνοιγμα των σχολείων θα ληφθούν στο τέλους του Αυγούστου με βάση τα τότε δεδομένα.

Πώς κατανέμονται γεωγραφικά τα 204 νέα κρούσματα κορωνοϊού

Τα 204 επιπλέον κρούσματα, που δηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο στον ΕΟΔΥ, κατανέμονται γεωγραφικά ως εξής:

– 12 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

– 11 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,

– 64 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής,

– 37 στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, τα 5 εκ των οποίων σχετίζονται με συρροή σε Οίκο Φροντίδας Ηλικιωμένων,

– 8 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας,

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αχαΐας,

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Δωδεκανήσου,

– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου,

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας,

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου,

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας,

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας,

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου,

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας,

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας,

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καστοριάς,

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας,

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς,

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κοζάνης,

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κορίνθου,

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων,

– 12 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας,

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου,

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας,

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας,

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ξάνθης,

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πιερίας,

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πέλλας,

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου,

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ροδόπης,

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών,

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής,

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χανίων,

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου,

– 12 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ