today-is-a-good-day
13.8 C
Athens

Ελληνοτουρκικά: Διπλωματικός πυρετός και μπαράζ επαφών της κυβέρνησης

Συνεχίζεται αδιάκοπα η διπλωματική αντεπίθεση της Ελλάδας για τις τουρκικές προκλήσεις, εν όψει της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης  και των συναντήσεων του Νίκου Δένδια με τους υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Αυστρίας την Παρασκευή.

Τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές συζήτησαν για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε την κ. Μέρκελ για την τουρκική προκλητικότητα ενόψει της αυριανής έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Μισέλ για την τουρκική προκλητικότητα ενόψει της αυριανής έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσης, πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, με φόντο την τουρκική προκλητικότητα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, το απόγευμα της Πέμπτης μετέβησαν στο Μαξίμου ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Πάντα σύμφωνα με πληροφορίες αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η προετοιμασία του έκτακτου Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε..

Επαφές Ν.Δένδια στο Ισραήλ

Ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Νίκο Δένδια, έστειλε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Λαμβάνουμε σοβαρά κάθε επιθετική δράση στην Ανατολική Μεσόγειο από οποιονδήποτε παράγοντα, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Νετανιάχου.

«Συναντήθηκα σήμερα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Δένδια. Έκανα σαφές ότι λαμβάνουμε σοβαρά κάθε επιθετική δράση στην Ανατολική Μεσόγειο από οποιονδήποτε παράγοντα, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας. Συμφωνήσαμε ότι το Ισραήλ και η Ελλάδα θα συνεχίσουν να επεκτείνουν τους οικονομικούς δεσμούς, τουριστικούς και επιχειρηματικούς δεσμούς», ανέφερε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Επίσης, ως μία έκφραση της μεγάλης φιλίας μεταξύ του Ισραήλ και της Ελλάδας, χαρακτήρισε την επίσκεψη του κ. Δένδια στο Ισραήλ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. «Χαίρομαι που σε βλέπω. Παρακαλώ μεταφέρετε τους χαιρετισμούς μου στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη» είπε ο κ. Νετανιάχου υποδεχόμενος στο γραφείο του τον Νίκο Δένδια, σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου του Ισραήλ.

Κοινή ναυτική άσκηση Ελλάδας- Γαλλίας

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε η Γαλλία με την κοινή ναυτική άσκηση με την Ελλάδα στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής την οποία έχει δεσμεύσει με παράνομη NAVTEX η Τουρκία για διεξαγωγή ερευνών, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο πλαίσιο της διαρκούς στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας.

Στην άσκηση συμμετείχαν οι Φρεγάτες «Σπέται», «Αιγαίον», «Λήμνος», «Κουντουριώτης» και Γαλλική ομάδα πλοίων (Task Force) αποτελούμενη από το γαλλικό ελικοπτεροφόρο FS «Tonnerre» και τη φρεγάτα FS «La Fayette».

Η εν λόγω άσκηση περιελάμβανε προχωρητικούς ελιγμούς, αντικείμενα κοινής επιχειρησιακής σχεδίασης, ανταλλαγής τακτικής εικόνας, επικοινωνιών καθώς και συνεργασία πτητικών μέσων και συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε συμμαχικό πλαίσιο.

Στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών, δύο γαλλικά αεροσκάφη Rafale προσγειώθηκαν και χρησιμοποίησαν για επανεξυπηρέτηση τις εγκαταστάσεις της 115 Πτέρυγας Μάχης στη Σούδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ