today-is-a-good-day
17.6 C
Athens

Εθνική γραμμή ή μικροκομματκές στρατηγικές; Η επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς

Ζητούμενο παραμένει η ενότητα των πολιτικών δυνάμεων, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί την κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα, που αγγίζει τα όρια μια νέας μεγάλης κρίσης.

Αυτό προέκυψε μετά τον γύροo των τηλεφωνικών επαφών που είχε ο Πρωθυπουργός με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Του Κώστα Πασίση

Από τις δηλώσεις Τσίπρα-Γεννηματά και λοιπών αρχηγών φάνηκε ότι η υπερίσχυσαν οι  μικροκομματικές στρατηγικές και αυτό παρά την πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη να «σφυρηλατήσει» ένα «εθνικό μέτωπο» έναντι της τουρκικής απειλής.

Η επιδίωξη του Πρωθυπουργού  για συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, δεν βρήκε γόνιμο έδαφος, αν και κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι δεν υπάρχουν διαφορές σε θέματα εθνικής στρατηγικής, βάσει των δεδομένων από τις συναντήσεις του πρόσφατου παρελθόντος.

Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως στη δήλωση του έκανε λόγο για «ανυπόστατα επιχειρήματα» από ελληνικής πλευράς και ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών.

Ενώ επιθετική ρητορική χρησιμοποίησε και η Φώφη Γεννηματά η οποία κατηγόρησε τη κυβέρνηση οτι εκπέμπει αντιφατικά μηνύματα.

Ο κύκλος των τηλεφωνικών επαφών με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης έκλεισε, χωρίς να βρεθεί κοινός τόπος.

Μια εξέλιξη που δικαιώνει όσους στο Μαξίμου εμφανίζονται αρνητικοί στο ενδεχόμενο σύγκλησης του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, υπο την Αικατερίνη Σακελλαρόπουλου.

Ωστόσο, χθες υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε ότι «αν κριθεί απαραίτητο θα πραγματοποιηθεί και Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών», χωρίς όμως να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις και παραπέμποντας σε παλαιότερες δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Παρότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε διεξοδικά τον Αλέξη Τσίπρα ότι η κυβέρνηση επιδιώκει τη διεθνοποίηση της κρίσης με την Τουρκία και προς αυτή την κατεύθυνση ο υπουργός Εξωτερικών ζητά  την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία, όπως συζητήθηκε στη τελευταία σύνοδο κορυφής, ο Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτηση του έγραψε:

«Ζήτησα επίσης από τον κύριο Μητσοτάκη να προκαλέσει άμεσα την έκτακτη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ώστε η ΕΕ να πάρει σαφή θέση καταδίκης της Τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς, καθώς και να συζητήσει κυρώσεις» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην πραγματικότητα ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ «εργαλειοποίησε»  την επικοινωνία του με τον  Πρωθυπουργό για να στήσει το δικό του επικοινωνιακό σώου, χρησιμοποιώντας τις ανάλογες «κορώνες».

Μια ενέργεια που ενόχλησε το Μαξίμου καθώς κινήθηκε εκτός αποδεκτών πλαισίων, όπως ανάφερε συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μια …πρόγευση για το πως θα εξελισσόταν η τηλεφωνική συνομιλία Μητσοτάκη-Τσίπρα είχε δώσει νωρίτερα με ανάρτηση του ο τομεάρχης Εξωτερικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κατρούγκαλος: Επίσημη ενημέρωση ακόμη δεν έχουμε, αν και τη ζητήσαμε, όσα διαρρέονται όμως είναι ανησυχητικά (και τραγελαφικά): κατά τις διαρροές, το Oruc Reis έχει ποντίσει εδώ και ώρες καλώδια στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, αλλά “δεν διεξάγει έρευνες λόγω θορύβου των παρακείμενων πλοίων”, ανέφερε χαρακτηριστικά και λίγο αργότερα …επαληθεύθηκε το μήνυμα της μη σύμπλευσης…

Στις προθέσεις πάντως του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος εθνικής ενότητας στη πράξη και όχι στα λόγια, γιατί αυτό επιτάσσει η κοινή λογική…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ