today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας το δρώμενο «Γενίτσαροι και Μπούλες»

Καθοριστικό βήμα για την ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού του Δήμου Νάουσας χαρακτηρίζει ο δήμαρχος Νίκος Καρανικόλας την ένταξη του δρώμενου «Γενίτσαροι και Μπούλες» στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας.

Η εγγραφή 16 στοιχείων άυλης άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, ανάμεσά τους και του δρώμενου «Γενίτσαροι και Μπούλες» γνωστοποιήθηκε χθες από το υπουργείο Πολιτισμού. Όπως επισημαίνεται στη σχετική απόφαση εγγραφής, το δρώμενο αυτό αποτελεί «Ευετηρικό Αποκριάτικο έθιμο το οποίο επιτελείται στην πόλη της Νάουσας, από άνδρες τελεστές, ένας από τους οποίους υποδύεται και τη γυναικεία μορφή (νύφη-μπούλα). Κύρια χαρακτηριστικά του εθίμου είναι η μεταμφίεση, η μεταμόρφωση με μάσκα και οι κυκλικοί χοροί στην πόλη υπό τους ήχους του ζουρνά και του νταουλιού».

«Η εγγραφή του δρώμενου “Γενίτσαροι και Μπούλες” στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας αποτελεί καθοριστικό βήμα για τον σχεδιασμό πολιτικών που αφορούν στην διαφύλαξη του εθίμου μας, που τελείται εδώ και αιώνες αδιάλειπτα στην Ηρωικό Δήμο της Νάουσας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Καρανικόλας.

Σημειώνει, δε, ότι πρόκειται για «ένα έθιμο με βαθιές ρίζες, που στο πέρασμα της μακραίωνης ιστορίας του ενσωμάτωσε στοιχεία της τοπικής παράδοσης και των ηρωικών αγώνων. Ένα δρώμενο αλληλένδετο με την ιστορία, την παράδοση και την καθημερινότητα των κατοίκων της, που πρέπει να το προστατεύουμε ως κόρην οφθαλμού, να το αναδείξουμε και σε διεθνές επίπεδο και να συμβάλλουμε στην περαιτέρω μετάδοσή του στις νεότερες γενιές».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ