today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Σήμερα ο ανασχηματισμός: Πληροφορίες για τα νέα πρόσωπα και τον χαρακτήρα της κυβέρνησης

Διορθωτικός  είναι ο πρώτος ανασχηματισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ο Πρωθυπουργός  πήρε τις αποφάσεις του, αμέσως μετα την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και το όλο «εγχείρημα» συνδέεται  με το πακέτο των 72 δις ευρώ που εξασφάλισε η χώρα μας από την Ευρώπη.

Του Κώστα Πασίση

«Ίσως τον κάνω σήμερα. Θα δούμε…», ήταν η χαρακτηριστική ατάκα του Κυριάκου Μητσοτάκη σε συνεργάτη του, που σήμανε συναγερμό σε όλο το σύστημα διακυβέρνησης της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι αργά το βράδυ στο σημειωματάριο του Πρωθυπουργού δεν υπήρχε κανένας «κομμένος» υπουργός, παρότι οι διαρροές από τα συνήθη «κέντρα» μιλούσαν για δυο υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη.

Στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού ανέφερε ότι καμία αλλαγή σε υπουργούς δεν είχε «φιξαριστεί», γιατί όπως επισημάνθηκε δεν πρόκειται για …κανονικό ανασχηματισμό.

Όπως τόνισε η ίδια πηγή σε αυτή τη φάση ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει λόγο να προχωρήσει σε βαθιές αλλαγές στο υπουργικό σχήμα. Το «χαρτί’ του ανασχηματισμού το «κρατά» για τις δύσκολες ημέρες της κυβέρνησης και όταν οι δημοσκοπήσεις θα δείχνουν τα πρώτα σημάδια κόπωσης.

Οι περισσότερες αλλαγές θα γίνουν στο επίπεδο των υφυπουργών. Οι «προσθήκες» θα προέρχονται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα ενώ κάποιοι εκ των νεοφερμένων δε θα είναι πολιτικά  πρόσωπα, αλλά  χαίρουν της εκτίμησης και είναι της απολύτου εμπιστοσύνης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η είδηση του συγκεκριμένου  «ανασχηματισμού», πάντως θα είναι το πρόσωπο και η νέα δομή που θα δημιουργηθεί, με άμεση προτεραιότητα την  εκπόνηση του σχεδίου που θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 15 Οκτωβρίου και θα αφορά την σταδιακή εκταμίευση των 72 δις ευρώ που εγκρίθηκαν για την Ελλάδα.

Ωστόσο η  κίνηση αυτή επηρεάζει τις κυβερνητικές ισορροπίες καθώς η νέα δομή είναι κομβικής σημασίας για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας. Μέχρι αργά το βράδυ για το νεοσυσταθέν πόστο «έπαιζαν» τα ονόματα του υφυπουργού Οικονομικών αρμόδιου για θέματα Λογιστηρίου του Κράτους Θόδωρου Σκυλακάκη και του καθηγητή Οικονομικών Πάνου Τσάκλογλου.

Ο πρώτος είναι πιθανό να αναβαθμιστεί σε αναπληρωτή υπουργό. Ο «τυχερός» πάντως που θα επιλεγεί θα έχει απευθείας επαφή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με ότι αυτό συνεπάγεται για την «εικόνα» του.

Η αντίστροφη μέτρηση των αλλαγών  άρχισε χθες το απόγευμα και σχεδόν ταυτόχρονα «πάγωσαν» και τα τηλέφωνα των υπουργών. Η αντίστροφη μέτρηση μόλις είχε ξεκινήσει.

Οι πρώτοι με τους οποίους συνομίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν οι υπουργοί που θα παραμείνουν στο χαρτοφυλάκιο τους και σε αυτό το επίπεδο δεν υπήρχαν εκπλήξεις.

Η βασική ομάδα έχει πετύχει στην αποστολή της και οι αμετακίνητοι υπουργοί λίγο-πολύ το γνώριζαν. Αντίθετά με τους «κομμένους» θα μιλήσει πιθανότατα ο υπουργός Επικρατείας Γιωργος Γεραπετρίτης.

Στην Αθήνα αναμένεται να επιστρέψει και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή τις διακοπές της στη Νάξο, για την ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ