today-is-a-good-day
18.6 C
Athens

Οι επόμενες προτεραιότητες της Κυβέρνησης – Ποιες εντολές έδωσε ο Κ.Μητσοτάκης στους υπουργούς

Να σηκώσουν μανίκια και να δουλέψουν σε φουλ ρυθμούς μέχρι τις 15 Οκτωβρίου που πρέπει να ολοκληρωθεί το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και στο οικονομικό επιτελείο να βάλει τέλος στη «σπέκουλα» του Σύριζα με τα αναδρομικά των συνταξιούχων.

Του Κ.Πασίση
Αυτές ήταν οι δυο βασικές εντολές που έδωσε ο Πρωθυπουργός στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου και λίγο πριν ξεκινήσουν οι «πετσοκομμένες» διακοπές των κυβερνητικών στελεχών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τελευταίο πιθανότατα, με τη χθεσινή σύνθεση του Υπουργικό, έβαλε υψηλά το πήχη για όλη την κυβέρνηση.

Aπό τη Δευτέρα τροχοδρομείται η διαδικασία για την χρηματοδότηση της χώρας από το πακέτο-μαμούθ των 72 δις ευρώ, που ενέκρινε η Ευρώπη για την Ελλάδα και ο Πρωθυπουργός ζήτησε να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ.

Στην πραγματικότητα το συγκεκριμένο πακέτο είναι το «κλειδί» για την ολική μεταμόρφωση της χώρας και το μεγάλο άλμα στο μέλλον και τη νέα εποχή.
Ωστόσο το εγχείρημα χαρακτηρίζεται και εξαιρετικά δύσκολο καθώς η χώρα για να πετύχει το στόχο της θα πρέπει να ξεπεράσει τις γνωστές γραφειοκρατικές παθογένειες που χρόνια τώρα ταλανίζουν τον τόπο.

Γνωρίζοντας καλά αυτές τις εγγενείς αδυναμίες του κράτους, ο Κυριάκος Μητσοτακης προχώρησε σε δυο στρατηγικές κινήσεις.

Ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο συγκρότησε μια επιτροπή εξειδικευμένων οικονομολόγων η οποία ανέλαβε και έφερε σε πέρας την εκπόνηση του νέου σχεδίου ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Επικεφαλής αυτής της επιτροπής τέθηκε ο καθηγητής του LSE και του Πανεπιστημίου Κύπρου Χριστόφορος Πισσαρίδης.

Η δεύτερη κίνηση του είναι η συγκρότηση μιας νέας task force, που θα «τρέξει» το προναφερόμενο σχέδιο. Η ομάδα αυτή (Εκτελεστική Επιτροπή) στελεχώνεται από τον Υφυπουργό Δημοσιονομικής Πολιτικής Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον Υφυπουργό Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου Άκη Σκέρτσο, τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκο, τον προϊστάμενο του Οικονομικού μου Γραφείου, Αλέξη Πατέλη, και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, Μιχάλη Αργυρό. Επίσης η εν λόγω Εκτελεστική Επιτροπή θα συνεπικουρείται από πέντε ομάδες εργασίας.

Επίσης ο Κυριάκος Μητσοτακης βλέποντας την απόπειρα του ΣΥΡΙΖΑ να αποδομήσει τη μεγάλη κυβερνητική εξαγγελία για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, ζήτησε από τους αρμόδιους υπουργούς να ξεκαθαρίσουν την «ομίχλη» που προκάλεσε τεχνηέντως η Κουμουνδούρου.

Όπως επισημαίνει κυβερνητική πηγή η απόφαση είναι καθαρή και δε σηκώνει παρερμηνείες.

Τα αναδρομικά καταβάλλονται εφάπαξ, πλήρως και σε όλους τους συνταξιούχους, μέσα στο 2020, με βάση την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η ιδια πηγή υπενθυμίζει επίσης ότι η Κυβέρνηση έχει ήδη στηρίξει πολλαπλώς τους απόμαχους της εργασίας:
Δόθηκαν πραγματικές αυξήσεις, σε 500.000 κύριες και 250.000 επικουρικές συντάξεις αναδρομικά.
Αυξήθηκαν, οι συντάξεις χηρείας, στο 70%, από 50% που ίσχυε.
Αυξήθηκαν, οι προσωρινές συντάξεις, στο 80%, από 50%.
Αυξήθηκαν, οι καταβαλλόμενες συντάξεις όσων συνταξιούχων εργάζονται, στο 70%, από 30% που ίσχυε.
Απαλλάχθηκαν οι αναπηρικές συντάξεις από την εισφορά αλληλεγγύης.
Ειδικά για τους αγρότες, θεσπίστηκε ένα γενναίο πλαίσιο 12 παρεμβάσεων για τη στήριξη των συνταξιούχων του Ο.Γ.Α.
Στην αντιπέρα όχθη, ο Αλέξης Τσίπρας και το επιτελείο του, διαβλέποντας επίσης ότι η κυβερνητική εξαγγελία εγκυμονεί τον μεγάλο κίνδυνο, να γυρίσουν οριστικά την πλάτη στο ΣΥΡΙΖΑ οι συνταξιούχοι, κατέφυγαν στην γνώστη συνταγή του λαϊκισμού.

Έτσι, πήγαν στην «αυλή» της Κουμουνδούρου και από το «λεφτόδεντρο», που επι κυβέρνησης Τσίπρα ήταν μονίμως ξεραμένο, αρχίσαν να μοιράζουν χρήμα στην πραγματικά πιο αδικημένη κοινωνική ομάδα της χώρας, ξεχνώντας προφανώς ότι ο μεγάλος όγκος των περικοπών των συντάξεων έγιναν με τον ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ