today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Άκτιο – Αμβρακία: Στην Mytilineos μετά από ταλαιπωρία 10 ετών. Αλλάζουν όλα στις κατασκευές

Πρόκειται για έργο ύψους περίπου 150 εκατ. ευρώ, συνολικού μήκους 48,5 χιλιομέτρων, που θα ενώσει το Άκτιο με την Αμβρακία και την Ιόνια Οδό

Είχε ξεκινήσει με  τέσσερις αρχικά εργολαβίες το 2010. Από αυτές κατασκευάστηκαν με δυσκολία μόνο τα 15 χιλιόμετρα, με το έργο την τελευταία δεκαετία να έχει ήδη απορροφήσει δαπάνες ύψους 120 εκατ. ευρώ! Το διαγωνισμό προχώρησε η προηγούμενη κυβέρνηση, το οποίο κ. Καραμανλής έχει χαρακτηρίσει το έργο μνημείο κακού σχεδιασμού αφού επιλέχθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση μια συμπληρωματική εργολαβία σκούπα ύψους 150 εκ. ευρώ όταν το συνολικό έργο και με την έκπτωση είχε προϋπολογιστεί σε 177 εκατ. ευρώ.

Στον διαγωνισμό είχε αρχικά μειοδοτήσει προ δύο ετών η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ – ΤΕΡΝΑ. Μετά από προσφυγή της Ιταλικής GD Infrastrutture πάγωσε. Η προσφυγή έγινε η αφορμή για πρώτη φορά, το ΣτΕ να εκδώσει απόφαση με την οποία η αρνητική απάντηση τεχνικών εταιρειών εάν συμμετείχαν ποτέ σε θέματα στρέβλωσης ανταγωνισμού, να εκλαμβάνεται ως ψευδή δήλωση, από τη στιγμή που οι εταιρείες έχουν μπει σε διευθέτηση με την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Ο υπουργός υποδομών Κώστας Καραμανλής είχε ανακοινώσει από τη Βουλή ότι το υπουργείο θα συνεχίσει το διαγωνισμό για να ολοκληρωθεί το έργο ως το 2023, και να μην χαθεί η κοινοτική χρηματοδότηση, γι αυτό κάλεσε τις εταιρείες να ανανεώσουν τις προσφορές τους.

Έτσι, με απόφαση του υπουργείου στις αρχές του 2020 να επαναπροκηρύχθηκε ο διαγωνισμός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ