today-is-a-good-day
13 C
Athens

Κλίμα και παρασκήνιο από τις συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους Πολιτικούς Αρχηγούς

Πίσω από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση συντάχθηκαν ο Αλέξης Τσίπρας, η Φώφη Γεννηματά και ο Κυριάκος Βελόπουλος, μετα την πληρέστατη ενημέρωση που είχαν από τον Πρωθυπουργό, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που ακροβατούν σε τεντωμένο σχοινί, αλλά και για τα μεγάλα παιχνίδια που παίζονται πέριξ των γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Του Κώστα Πασίση

Υπο το βάρος των κρίσιμων εθνικών στιγμών, με τον τουρκικό στόλο να περιμένει ένα νεύμα του Σουλτάνου για να βάλει σε κίνηση τις μηχανές των πολεμικών του πλοίων, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης υποχρεώθηκε σε εκφορά ενός μηνύματος εθνικής ομοψυχίας.

Όλα όσα ανέφερε στη δήλωση του, με το ανάλογο …περιτύλιγμα αυστηρότητας για να κρατηθούν τα αντιπολιτευτικά προσχήματα, αποτελούν και θέσεις της κυβέρνησης.
Το θετικό στίγμα του μπροστά στις κάμερες ήταν μονόδρομος για τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, καθώς οποιαδήποτε παραφωνία, θα ήταν ασυγχώρητο λάθος και θα είχε συνέπειες ακόμη και στη δική του εκλογική δεξαμενή.
Ασφαλώς και η μόνη υπάρχουσα αναγνωρισμένη διαφορά με την Τουρκία είναι τα όρια της υφαλοκρηπίδας. Ασφαλώς και η αποτροπή του τουρκικού Οruc Reis είναι άμεση προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Όπως επίσης η σύγκληση έκτακτης συνόδου Κορυφής της Ε.Ε είναι ένα από τα θέματα που έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συζήτησαν στην τελευταία σύνοδο των ηγετών της Ευρώπης.
Επιπλέον η ανάγκη εθνικής στρατηγικής με συνεννόηση για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας για την οποία μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας, είναι ζωτικής σημασίας για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, από την πρώτη ημέρα της διακυβέρνησης του και εργάστηκε γι αυτήν.

Εν ολίγοις ο κ. Τσίπρας χθες λογικεύθηκε και φόρεσε το κοστούμι της Εθνικής Ελλάδος – χωρίς γραβάτα – προσπαθώντας να «ξεπλύνει» την προχθεσινή «μουτζούρα» του στη Βουλή, όταν έβαλε στην ίδια ζυγαριά, την παροχή συναίνεσης στην κυβέρνηση για τα εθνικά, με αντάλλαγμα το συγχωροχάρτι της για τα σκάνδαλα της διακυβέρνησης του.
Ένα νέο πολιτικό unfair το οποίο στηλίτευσε με δηκτικό τρόπο, με ανάρτηση του στα social media ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Αν η Κυβέρνηση θέλει τη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ στα θέματα εθνικής πολιτικής πρέπει να εγκαταλειφθεί η διαδικασία διερεύνησης της σκευωρίας Νοβάρτις και του παραδικαστικού κυκλώματος που αποκαλύφθηκε στην υπόθεση Μιωνή. Πρέπει να αγνοηθούν οι αποκαλύψεις Καλογρίτσα, να μη δοθεί συνέχεια στις συγκλονιστικές αποκαλύψεις για το Μάτι και γενικώς να σταματήσει κάθε πολιτική, δημοσιογραφική και δικαστική διερεύνηση των θεσμικών παρεκτροπών της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά.

Ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παρέστη στη Βουλή, στέλνοντας τα δικά πολιτικά μηνύματα, που δεν σχετίζονται με ρεβανσιστικές πρακτικές και λογικές συναλλαγής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά πολιτικά και με αυτή τη γλώσσα μίλησε χθες σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς από τους οποίους ζήτησε να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων γιατί αυτό απαιτεί το εθνικό συμφέρον και σύσσωμη η κοινωνία, ανεξαρτήτως κομματικών πεποιθήσεων και συμφερόντων.

Στο ίδιο μοτίβο, της συναίνεσης, κινήθηκε και η Φώφη Γεννηματά η οποία σε αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα που λέει όχι σε όλα, κρατά υπεύθυνη στάση σε πολλά θέματα. Άλλωστε έχει ψηφίσει κυβερνητικά νομοσχέδια που έκρινε ότι ήταν στη σωστή κατεύθυνση.

Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ στη δήλωση της μίλησε με εθνικό πρόσημο, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «Κανένας εκβιασμός με πρόσχημα τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της Τουρκίας δεν πρέπει να μείνει χωρίς απάντηση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ