today-is-a-good-day
22.6 C
Athens

Καθολικός ιερέας: Η ύβρις του Ερντογάν πλήττει την Αγία Σοφία ως σταυροδρόμι θρησκειών

Στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, αναφέρεται σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Repubblica, ο καθολικός ιερέας και μοναχός Κλάουντιο Μόντζε, υπεύθυνος του κέντρου διαθρησκειακού διαλόγου των Δομινικανών, στην Κωνσταντινούπολη.

«Η ύβρις του Ερντογάν πλήττει την Αγία Σοφία ως ένα θαύμα της τέχνης και της αρχιτεκτονικής, ως χειροπιαστή μαρτυρία μιας πολυσύνθετης και πολυεπίπεδης ιστορίας, η οποία πλήττεται και ως αστείρευτη πηγή έρευνας, σταυροδρόμι τεχνών, θρησκειών και πολιτισμών», τονίζει ο καθολικός ιερέας ο οποίος τα τελευταία δεκαεπτά χρόνια ζει στην Κωνσταντινούπολη.

«Όλα τα υπόλοιπα, είναι μέρος μιας προπαγανδιστικής ρητορικής που χρησιμοποιεί το ιερό στοιχείο και τα σύμβολά του προκαλώντας συγκινησιακές αντιδράσεις, οι οποίες τροφοδοτούν μια πόλωση Ισλάμ – Δύσης. Κάτι που αποτελεί χυδαία απλούστευση», προσθέτει ο πατέρας Μόντζε. Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι «ένα μεγάλο μέρος του Ισλάμ, στην Ανατολή και την Δύση, καταδίκασε την πρωτοβουλία αυτή» του Τούρκου προέδρου.

Σύμφωνα με τον καθολικό ιερέα, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά την τουρκική πραγματικότητα «πίσω από την πρόκληση κατά της Δύσης, υπάρχει η ανάγκη να συσπειρωθεί η εκλογική βάση η οποία περιορίζεται, αποσπώντας την προσοχή από σαφώς σημαντικότερα θέματα, όπως είναι η οικονομική κατάσταση. Μια κατάσταση η οποία ήταν ήδη προβληματική και έγινε τραγική λόγω της πανδημίας».

«Ο Ερντογάν παίζει το χαρτί της εθνικιστικής υπερηφάνειας και βρίσκει ανταπόκριση σε μια συγκεκριμένη Δύση, στην οποία είναι ολοζώντανη η λογική των Σταυροφοριών», καταλήγει ο δομινικανός κληρικός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ