today-is-a-good-day
18.9 C
Athens

Μάχη με τις φλόγες για δεύτερη νύχτα στην Κορινθία

Εξαιρετικά δύσκολη εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στην Κορινθία καθώς η πυρκαγιά εξακολουθεί να μαίνεται αναγκάζοντας τις αρμόδιες αρχές να προχωρήσουν σε εκκενώσεις οικισμών.

Νωρίτερα σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου εξεταζόταν η  εκκένωση του Σοφικού Κορινθίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, “ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, ενημερώθηκε πως η φωτιά αναπτυσσόταν σε μέτωπο 30 χιλιομέτρων”.

Ωστόσο η Πυροσβεστική διευκρινίζεται πως δεν προωθείται απομάκρυνση κατοίκων του Σοφικού και δεν υπάρχει κίνδυνος για την περιοχή. Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Στέφανος Κολοκούρης δήλωσε πριν από λίγο στην ΕΡΤ πως δεν υπάρχει κίνηση του μετώπου της πυρκαγιάς με μεγάλη ταχύτητα.

Στις Κεχριές Κορινθίας, παραμένουν οι πολλές διάσπαρτες εστίες, με συνεχείς αναζωπυρώσεις και στην περιοχή επιχειρούν 268 πυροσβέστες με 61 οχήματα, 15 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το μηχανοκίνητο ειδικών επιχειρήσεων, εθελοντές πυροσβέστες.

Ενεργοποιείται η Υπηρεσία Copernicus για δορυφορική παρακολούθηση της πυρκαγιάς

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, έδωσε εντολή στη διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για την ενεργοποίηση της υπηρεσίας Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με σκοπό την παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για την περιοχή Κεχριές Κορίνθου, που επλήγη από δασική πυρκαγιά, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, δωρεάν, για την διαχείριση του έργου τους.

Εκκενώθηκαν οικισμός και κατασκήνωση

Ένας ακόμη οικισμός, αυτός της Ντράσσας, εκκενώθηκε, μετά από εισήγηση της Πυροσβεστικής, λόγω της πυρκαγιάς στις Κεχριές Κορινθίας, που είναι σε εξέλιξη για δεύτερη ημέρα.

Παράλληλα, με πρωτοβουλία των υπευθύνων κατασκήνωσης στο Σοφικό απομακρύνθηκαν, για προληπτικούς λόγους, τα παιδιά από το σημείο.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, εκτός από τις φλόγες έχουν να αντιμετωπίσουν και τους δυνατούς ανέμους που πνέουν από το μεσημέρι στην ευρύτερη περιοχή.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, υπάρχουν πολλές διάσπαρτες εστίες φωτιάς, οι οποίες αναζωπυρώνονται συνεχώς, γεγονός που δυσκολεύει περισσότερο τις προσπάθειες των πυροσβεστών.

Ο δήμαρχος Κορινθίων, Βασίλης Νανόπουλος εξήγησε ότι  «η κατάσταση με την φωτιά είναι πάρα πολύ δύσκολη». «Έχω ήδη ζητήσει από την κυβέρνηση και την περιφέρεια Πελοποννήσου να κηρύξουν τον δήμο σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», πρόσθεσε.

Επίσης, όπως είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ. Νανόπουλος, «παρ’ ότι επιχειρεί στην περιοχή σχεδόν το σύνολο των εναέριων πυροσβεστικών μέσων, η κατάσταση δεν ελέγχεται».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ