today-is-a-good-day
24.4 C
Athens

Οι συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών την επομένη της παραπομπής Παπαγγελόπουλου

Τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων αλλά και το κλίμα που επικρατεί στις Βρυξέλες για την Τουρκία και τα παιχνίδια της στο Αιγαίο, θα παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις κατ ιδίαν συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς, που θα πραγματοποιηθούν στο γραφείο του στη Βουλή.

Σε διάστημα μόλις 24 ωρών από το ξέσπασμα της νέας κρίσης, ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών Νικος Δενδιας ενημέρωσαν την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, που μέχρι στιγμής παρακολουθούν τα τεκταινόμενα και τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Χθες, μάλιστα υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Πούτιν.

Του Κώστα Πασίση*

Ενώ η Αθήνα προχώρησε και σε αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας προς την Τουρκία. Επιπλέον σε συνεργασία με την Λευκωσία εξέδωσαν κοινή navtex που αφορά την ίδια περιοχή ερευνών με την Άγκυρα.

Όπως έχει διαμηνύσει στους συνομιλητές του ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν επιθυμεί πολεμική σύρραξη, αλλά ετοιμάζεται γι αυτό το ενδεχόμενο, αν παραστεί ανάγκη.
Όλα αυτά, με διεξοδική ενημέρωση θα τεθούν υπόψη των πολιτικών αρχηγών οι οποίοι θα συναντηθούν με τον Πρωθυπουργό διαδοχικά, αρχής γενομένης από τον Αλέξη Τσίπρα.

Οι εν λόγω συναντήσεις ήταν στα σχέδια του Κυριάκου Μητσοτάκη καθώς ήθελε να ενημερώσει τα κόμματα για την ιστορική οικονομική συμφωνία που επετεύχθη στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Ε.Ε.

Ωστόσο, η απόπειρα δραματοποίησης της κατάστασης από τον Ταγίπ Ερντογάν με την έκδοση navtex στην Ανατολική Μεσόγειο είχε ως αποτέλεσμα, να προστεθεί στην ατζέντα και το πρόβλημα της Τουρκίας.

Επισημαίνεται ότι χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον Πρωθυπουργό,, να ενημερώσει αμεσα την εθνική αντιπροσωπεία για τις δραματικές εξελίξεις. Ενώ η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά επανέλαβε το αίτημα της για σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

Η οξύτητα της χθεσινής παρέμβασης του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή δικαιώνει όσους υποστηρίζουν ότι είναι ευχής έργον η διαμόρφωση ενός αρραγούς μετώπου απέναντι στην Άγκυρα.

Αλλά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος δεν επιθυμεί τη σύγκληση του προαναφερθέντος άτυπου κορυφαίου οργάνου για να διαφωνήσουν και να δοθεί στη συνέχεια, μπροστά στις στημένες κάμερες ένα επικοινωνιακό σώου από τους πολιτικούς αρχηγούς, όπως γινόταν στο παρελθόν.

«Κάτι τέτοιο θα ήταν μεγάλο λάθος για τη εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, ενώ θα έστελνε και λάθος μηνύματα στην κοινωνία, που επιθυμεί όλα τα κόμματα αυτή την περίοδο να είναι μια γροθιά», επισημαίνει στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, απαντώντας στο ερώτημα για τη μη σύγκληση του συμβουλίου των αρχηγών.

Φυσικά η αποκλιμάκωση της έντασης δια της διπλωματικής οδού είναι σε εξέλιξη και προς αυτή τη κατεύθυνση υπήρξε και η πρωτοβουλία της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελας Μέρκελ η οποία συνομίλησε τόσο με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, όσο και με τον Τούρκο Προέδρο.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Bild, η Μέρκελ σταμάτησε τη στρατιωτική σύγκρουση Ελλήνων και Τούρκων, με δεδομένο ότι δυνάμεις τους ήταν απέναντι και σε ετοιμότητα.
Τέλος αξίζει να επισημάνουμε ότι υπάρχει διχογνωμία μεταξύ των αναλυτών, αναφορικά με το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι τελευταίες κινήσεις της Άγκυρας οδηγούν σε «ανάφλεξη» και χρήση όπλων, ενώ άλλοι συνάδελφοι του εκτιμούν ότι ο Ερντογαν με τα «τερτίπια» του τεστάρει τις αντιδράσεις όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Τουρκίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ