today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Ο Τραμπ διαμηνύει πως είναι «πιθανό» να αποφασίσει να κλείσουν κι άλλα κινεζικά προξενεία

Μετά την απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να δώσει διορία 72 ωρών στην Κίνα να κλείσει το προξενείο της στο Χιούστον (Τέξας, νότια), εν μέσω κατηγοριών περί κατασκοπείας – εξέλιξη που σηματοδότησε νέα, δραματική επιδείνωση στις σχέσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη – ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων για την κρίση του κορονοϊού, είπε πως είναι «πάντα πιθανό» να αποφασίσει να κλείσουν κι άλλες κινεζικές διπλωματικές αποστολές στη χώρα του.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε χθες πως το κινεζικό προξενείο στο Χιούστον διατάχθηκε να κλείσει προκειμένου «να προστατευθεί η αμερικανική πνευματική ιδιοκτησία και τα προσωπικά δεδομένα των Αμερικανών».

Στο προξενείο του Χιούστον «έκαιγε μια φωτιά», είπε ο Τραμπ. «Υποθέτω έκαιγαν έγγραφα, χαρτιά, αναρωτιέμαι τι ήταν όλο αυτό», πρόσθεσε.

Στην κινεζική αποστολή μετέβησαν πυροσβέστες. Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν πως είχαν πληροφορίες πως διπλωμάτες έκαιγαν έγγραφα.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών αντίθετα ανέφερε ότι το προξενείο εργαζόταν κανονικά. Κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι με την απροσδόκητη απαίτησή της να κλείσει η εγκατάσταση αυτή, προχώρησε σε «κλιμάκωση άνευ προηγουμένου».

Η κινεζική πρεσβεία στην αμερικανική πρωτεύουσα δέχεται «απειλές» για «τοποθέτηση βομβών» αλλά και κατά της ζωής του προσωπικού της εξαιτίας των «συκοφαντιών και του μίσους» που διασπείρει η αμερικανική κυβέρνηση, είπε η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Κίνας Χουά Τσουνγίνγκ, προτρέποντας την Ουάσινγκτον να «ανακαλέσει αυτή τη λαθεμένη απόφασή της» και διαμηνύοντας πως σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξουν «σθεναρά» αντίποινα.

Πηγή ενημερωμένη σχετικά ανέφερε πως το Πεκίνο ετοιμάζεται να δώσει εντολή να κλείσει το αμερικανικό προξενείο στην πόλη Ουχάν και δεν αποκλείεται να βάλει στο στόχαστρο ακόμη πιο σημαντικά προξενεία – στο Χονγκ Κονγκ, στη Σαγκάη, στην Γκουάνγκτζου – πλήττοντας δυνητικά τα συμφέροντα αμερικανικών εταιρειών.

Ο Ρίτσαρντ Γκρενέλ, ως πρότινος υπηρεσιακός διευθυντής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, υπέδειξε πως οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να κλείσουν επίσης το κινεζικό προξενείο «στο Σαν Φρανσίσκο».

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Έρευνας (FBI) κατηγορεί έναν κινέζο ερευνητή για απάτη με τη βίζα του, ότι απέκρυψε τις σχέσεις του με τον κινεζικό στρατό και ότι κρύβεται στο προξενείο στο Σαν Φρανσίσκο, όπως καταγράφεται σε έγγραφο που υπέβαλε σε δικαστήριο.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Δανία, ο αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο επανέλαβε τις αμερικανικές κατηγορίες περί κλοπής από την Κίνα πνευματικής ιδιοκτησίας των αμερικανών και των ευρωπαίων που υποστήριξε ότι έχει κοστίσει «εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας».

Κινεζικά μέσα ενημέρωσης είδαν στην κίνηση του Τραμπ μια προσπάθεια να επιρρίψει ευθύνες για δικές του αποτυχίες στην Κίνα ενόψει εκλογών. Η Ημερησία της Κίνας έκανε λόγο για «γκαμπί» (gambit, τέχνασμα στο σκάκι που επιτρέπει στον παίκτη να κερδίσει χρόνο και να παραπλανήσει τον αντίπαλο θυσιάζοντας ένα πιόνι, συνήθως στρατιώτη) σε αυτή που αποκάλεσε «απόπειρα της κυβέρνησης των ΗΠΑ να παρουσιάσουν την Κίνα ως κακόβουλο παίκτη στη διεθνή σκηνή». Πρόσθεσε πως ο Τραμπ, καθώς βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις, προσπαθεί να παρουσιάσει το Πεκίνο ως μια «δύναμη του κακού».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ