today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Ρωσία: Η σημερινή φύση του ΝΑΤΟ αποκλείει το ενδεχόμενο ένταξης στη συμμαχία

Η φύση του ΝΑΤΟ την σήμερον ημέρα αποκλείει τις προοπτικές ένταξης της Ρωσίας στη συμμαχία, δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάντρ Γκρουσκό σε μια εκτενή συνέντευξη του στον υποδιευθυντή του ρωσικού πρακτορείου TASS.

«Το ζήτημα δεν σχετίζεται με την ένταξη της Ρωσίας, αλλά με τη φύση αυτού του οργανισμού. Η σημερινή φύση του οργανισμού αποκλείει λοιπόν τέτοιου είδους προοπτικές», δήλωσε ο Γκρουσκό απαντώντας στο ερώτημα για τις προοπτικές ένταξης της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ

«Όμως, εάν αίφνης συμβεί κάτι τέτοιο το αδιανόητο και οι χώρες της συμμαχίας συνειδητοποιήσουν ότι το ΝΑΤΟ με τον τρόπο που ιδρύθηκε ως ιδέα το 1949 και όπως αναφέρεται στις καταστατικές του αρχές, έχει εκπληρώσει τον ρόλο του, ότι δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες στον τομέα της ασφάλειας, ότι μέσω του ΝΑΤΟ δεν μπορεί να διασφαλισθεί η ηγεμονία της Δύσης, ότι σαν συνδετικός κρίκος, που μετατρέπει την Διατλαντική συμμαχία σε ένα ενιαίο όλο, ότι το ΝΑΤΟ δεν λειτουργεί και ότι στην βάση του μπορεί να οικοδομηθεί κάτι το πανευρωπαϊκό, τότε μόνο θα υπάρξει η δυνατότητα να γίνουν τέτοιοι οραματισμοί», δήλωσε ο Γκρουσκό.

Παράλληλα, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε ότι όταν η Ρωσία είχε προτείνει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, στους ίδιους τόνους είχε γραφτεί τότε ότι η Ρωσία προτείνει τη σύναψη συμφωνίας για τη συλλογική ασφάλεια στην Ευρώπη και πως η ένταξη της στο ΝΑΤΟ θα αποτελέσει συμβολή στην ίδια την ευρωπαϊκή συλλογική ασφάλεια.

Ο Γκρουσκό ανέφερε επίσης ότι δεν υπάρχει λόγος η Ρωσία να ενταχθεί σε έναν οργανισμό ο οποίος τάσσεται ενάντια στη Ρωσία.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία εφόσον κριθεί αναγκαίο θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των δυτικών της συνόρων σε απάντηση της μετεγκατάστασης στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη και πως η αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη είναι αδύνατη χωρίς συναντήσεις εργασίας μέσω στρατιωτικών διαύλων.

Ο Γκρουσκό δήλωσε επίσης ότι η Μόσχα δεν διέκοψε τον διάλογο με το ΝΑΤΟ και ως εκ τούτου το ζήτημα της επιστροφής του μόνιμου εκπροσώπου της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ είναι δευτερευούσης σημασίας, αλλά είπε ότι πρακτικά η συνεργασία του Συμβουλίου Ρωσίας –ΝΑΤΟ έχει διακοπεί. «Μηδέν. Ούτε ένα έργο δεν πραγματοποιείται. Πλήρως έχει καταστραφεί. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το ΝΑΤΟ θα είναι έτοιμο να ξαναρχίσει τη συνεργασία μαζί μας ακόμη και στους τομείς, όπου αυτή ανταποκρίνεται στα συμφέροντα όλων», δήλωσε ο Γκρουσκό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ