today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Ο αναπαραγωγικός ρυθμός του ιού αυξήθηκε σημαντικά στην περιοχή της Βρετάνης

Ο αναπαραγωγικός ρυθμός του νέου κορωνοϊού στην περιφέρεια της Βρετάνης, μια περιοχή ιδιαίτερα δημοφιλής στους τουρίστες, αυξήθηκε σημαντικά μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα, σύμφωνα με τα κυβερνητικά δεδομένα, πράγμα που αποτελεί ένδειξη ότι ο ιός αρχίζει να κερδίζει και πάλι έδαφος στη Γαλλία.

Η κυβέρνηση επιτάχυνε χθες, Πέμπτη, τα σχέδια για να καταστεί υποχρεωτική η μάσκα στους κλειστούς δημόσιους χώρους εν μέσω ανησυχιών για νέες εξάρσεις της Covid-19, ιδιαίτερα σε περιοχές της δυτικής και της νότιας Γαλλίας που είχαν σχετικά λίγα κρούσματα στη διάρκεια της κορύφωσης της επιδημίας ανάμεσα στον Μάρτιο και τον Μάιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, ο αναπαραγωγικός ρυθμός της νόσου, γνωστός ως R0, αυξήθηκε στη Βρετάνη από 0,92 σε 2,62 στο διάστημα από τις 10 μέχρι τις 14 Ιουλίου.

Ο αριθμός αυτός είναι ένας από τους αρκετούς δείκτες τους οποίους παρακολουθούν οι αρχές όταν αποφασίζουν αν θα επιβάλουν και πάλι αυστηρότερους περιορισμούς μετά το τέλος του lockdown της χώρας, τον Μάιο.

Αναπαραγωγικός ρυθμός 2,62 σημαίνει πως κάθε πρόσωπο που έχει μολυνθεί με Covid-19 μεταδίδει κατά μέσο όρο τη νόσο σε 2 έως 3 άλλους ανθρώπους. Για τον σταδιακό περιορισμό της νόσου, απαιτείται αναπαραγωγικός ρυθμός κάτω από 1.

«Είναι ένας ανησυχητικός αριθμός επειδή σημαίνει πως η επιδημία ενισχύεται και πάλι», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV ο Ερίκ Κομ, λοιμωξιολόγος στο νοσοκομείο Πιτιέ-Σαλπετριέρ στο Παρίσι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ