today-is-a-good-day
13.9 C
Athens

Τουρκία: Σάλος για το εξώφυλλο του Le Point με τίτλο “Ερντογάν-Πόλεμος στο κατώφλι μας”

Το γνωστό, γαλλικό περιοδικό LE POINT αφιέρωσε το πρωτοσέλιδό του στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Σιγά σιγά το πραγματικό του πρόσωπο αποκαλύπτεται. Μ’ ένα υπέρμετρο “Εγώ” ονειρεύεται το μεγαλείο της Τουρκίας με τίμημα τις ελευθερίες» αναφέρει το άρθρο που φιλοξενεί το περιοδικό και έχει τίτλο«Ερντογάν, ο πόλεμος στο κατώφλι μας».

Το αφιέρωμα παρουσιάζει τον τρόπο με τον οποίο ανήλθε στην εξουσία ο Ερντογάν, όταν δήλωνε υπέρμαχος της δημοκρατίας και του οικονομικού φιλελευθερισμού.

Το επίμαχο άρθρο αναφέρεται επίσης, μεταξύ άλλων, και στην κόντρα Γαλλίας-Τουρκίας, προβλέποντας κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες στην περιοχή της Λιβύη.

«Απ΄όλους τους ηγέτες στη Δύση, ο μόνος που ύψωσε τη «φωνή» του κατά του Ερντογάν είναι ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν» επισημαίνει ο αρθρογράφος.

Το γαλλικό περιοδικό κάνει λόγο, επίσης για ανεξέλεγκτη, πλέον, τουρκική προκλητικότητα, θέτοντας ως παράδειγμα τις πρόσφατες εξελίξεις στο ζήτημα της Αγίας Σοφίας, στη Συρία, στη Λιβύη και στη Μεσόγειο.

Από την άλλη πλευρά, στην Τουρκία – όπως ήταν αναμενόμενο- ξέσπασε θύελλα αντιδράσεων για το εν λόγω δημοσίευμα.

Πολλοί Τούρκοι χρήστες των μέσω κοινωνικής δικτύωσης χαρακτηρίζουν ως “αξιοθρήνητους” τους Γάλλους δημοσιογράφους του Le Point, οι οποίοι -όπως λένε- δεν αναγνωρίζουν το γεγονός ότι με τις παρεμβάσεις της η Άγκυρα «συμβάλλει στη σταθερότητα και αποτρέπει το χάος και την αναρχία στις περιοχές που έχει εμπλακεί».

Άλλοι  αναφέρουν ότι το πρωτοσέλιδο ουσιαστικά συμβάλλει στην εκλογική στήριξη του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Και Τούρκοι δημοσιογράφοι, σε αναρτήσεις τους, αναφέρουν πως επειδή οι πωλήσεις του περιοδικού πέφτουν, ο Ερντογάν εμφανίζεται ως “σωτήρας” για να ανεβάσει την κυκλοφορία.
Να  σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το  συγκεκριμένο περιοδικό επικρίνει τον επικεφαλής του τουρκικού κράτους. Σε παλαιότερο εξώφυλλό του τον χαρακτήριζε ως δικτάτορα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ