today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

Κατηγορεί την κυβέρνηση για ακραίο ψευδονεοφιλελευθερισμό o Γ.Βαρουφάκης

Κατά του νομοσχεδίου του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Κέντρο Πολιτισμού και Δημιουργίας ΑΚΡΟΠΟΛ και λοιπές διατάξεις», τάχθηκε ο πρόεδρος της ΚΟ και γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης ασκώντας από το βήμα της Βουλής σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για την πολιτική της στο πεδίο του πολιτισμού.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε πως το εν λόγω νομοσχέδιο “συγχέει πράγματα που δε θα έπρεπε να συγχέονται” και συγκεκριμένα, όπως εξήγησε, την “παραγωγή” της τέχνης με την “αγορά”, σημειώνοντας ότι ο καλλιτέχνης δεν μπορεί να θεωρείται “επιχειρηματίας” γιατί με αυτόν τον τρόπο “αυτοαναιρείται”.

Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση για “ακραίο ψευδονεοφιλελευθερισμό”, επισημαίνοντας ότι η “μεγιστοποίηση του κέρδους δε συνάδει με την τέχνη” καθώς και ότι “αγνοεί την πεμπτουσία της πολιτιστικής παραγωγικής διαδικασίας” η οποία επιτυγχάνεται μέσω της απελευθέρωσης των δημιουργών από την αγωνία δημιουργίας τιμών”.

“Ο καλλιτέχνης ως δημιουργός και όχι τρίτης κατηγορίας επιχειρηματίας είναι απών από το νομοσχέδιο”,είπε.

Στη συνέχεια τάχθηκε υπέρ της διεθνοποίησης των ελληνικών παραγωγών προκειμένου οι καλλιτέχνες να βγάζουν ικανοποιητικά χρήματα και να συντηρούνται μέσω των εισιτηρίων οι παραστάσεις και οι ταινίες, τονίζοντας, ωστόσο, ότι αυτά είναι “υποπροϊόντα” και όχι “σκοπός”.

“Η τέχνη, η μόρφωση και η υγεία δεν είναι αυτοσκοπός” σημείωσε, ενώ τόνισε ότι δεν μπορεί να κρίνεται η αξία τους, με βάση το “χρήμα”, υποστηρίζοντας πως αυτή είναι η “γενικότερη αντιμετώπιση” της κυβέρνησης και του “μνημονιακού τόξου”.

Για τη ΝΔ εξέφρασε την άποψη ότι έχει “ξεστρατίσει” από την ιδεολογία του “φιλελεύθερου συντηρητισμού” γιατί πλέον είναι “δέσμιοι μιας κιτς παρασιτικής ολιγαρχίας” την οποία “εκπροσωπούν”.

“Είτε πουλάτε κόκκινα δάνεια, είτε για τον Ερημίτη στην Κέρκυρα, είτε για το Ακροπόλ, όπου και να κοιτάξουμε αυτή η κιτς λογική”, δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ αναφέρθηκε στη συνέχεια και στο “Μεγάλο Περίπατο” που κατασκευάζει ο Δήμος Αθηναίων.

Σε ό,τι αφορά, δε, το Ακροπόλ ο Γ. Βαρουφάκης εξέφρασε τη διαφωνία του για την παρουσίασή του ως προσπάθεια “εξευγενισμού” της περιοχής, υποστηρίζοντας ότι αυτό δεν επιτυγχάνεται κάνοντας “πωλητήριο και καφετέρια” στο Ακροπόλ. Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 έκανε επίσης λόγο για “επικίνδυνη αναβίωση” στην πλατεία Βικτωρίας όσων συνέβαιναν παλιά στον Άγιο Παντελεήμονα με τη Χρυσή Αυγή. Η ίδια Χρυσή Αυγή, συνέχισε, που “μισθωνόταν” προκειμένου “να διώχνει κατοίκους και ξένους” από το Γκάζι για να εξυπηρετηθούν μεσιτικά συμφέροντα στην περιοχή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ