today-is-a-good-day
19.2 C
Athens

Προσαρμογή στις νέες δεξιότητες για την εργασία των νέων

Μόνιμο εισόδημα αποτελεί για πολλούς νέους στην Ελλάδα το επίδομα ανεργίας, οι οποίοι διαπιστώνοντας τις αντίξοες συνθήκες ανεύρεσης και αδυναμίας παραμονής σε σταθερό επαγγελματικό περιβάλλον, επιδιώκουν την υπαγωγή τους σε κάποιο πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από τον ΟΑΕΔ ώστε στη συνέχεια να λάβουν το επίδομα ανεργίας. Η δραματική αυτή διαπίστωση, διατυπώθηκε από την Νικολέτα Βασιλάκου, Γραμματέα Εργαζόμενης Νεότητας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ), κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αναφορικά με την απασχόληση των νέων.

«Στην Ελλάδα οι νέοι επαναπαύονται στο ότι μπαίνουν σε ένα πρόγραμμα για χρονικό διάστημα, μετά τελειώνει το πρόγραμμα, βγαίνουν στην ανεργία, παίρνουν το επίδομα ανεργίας και περιμένουν να ξαναβγεί το επόμενο πρόγραμμα, ξαναμπαίνουν στο επόμενο πρόγραμμα, ξαναμπαίνουν στο επίδομα ανεργίας. Δεν βγαίνουν στην αγορά να αναζητήσουν δουλειά. Αυτό δημιουργεί φοβερό πρόβλημα και δημιουργεί παθητικοποίηση των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης και είναι ό,τι χειρότερο», είπε η κ. Βασιλάκου και πρόσθεσε ότι πολλοί νέοι χρησιμοποιούν το επίδομα ανεργίας ως μόνιμο εισόδημα.

Η Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του ανθρώπου ενημερώθηκε για το πλαίσιο «Εγγύηση για τη Νεολαία», τις πολιτικές ενίσχυσης της απασχόλησης της νεολαίας και τις προτάσεις της Γραμματείας Εργαζόμενης Νεότητας της ΓΣΕΕ και της ECTUN. Τα μέλη της Επιτροπής ενημέρωσαν οι κυρίες Νικολέττα Βασιλάκου, Γραμματέας Εργαζόμενης Νεότητας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) και Χριστίνα Θεοχάρη, Επικεφαλής του Δικτύου των Συνδικάτων των Ευρωπαϊκών Πρωτευουσών (ECTUN).

Η δεύτερη δραματική διαπίστωση που έγινε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης είναι πως «η Ελλάδα έχει τα πρωτεία στο ποσοστό ευάλωτης απασχόλησης γιατί έχει μεγάλο αριθμό μισθωτών με δελτίο παροχής υπηρεσιών και αυτό σημαίνει μεταβίβαση των ασφαλιστικών εισφορών από τον εργοδότη στον εργαζόμενο και φυσικά έχει υψηλά ποσοστά αδήλωτης εργασίας».

Μεταξύ άλλων, Γραμματεία Εργαζόμενης Νεότητας της ΓΣΕΕ προτείνει:

-την επάνοδο του καθορισμού του κατώτατου μισθού μέσω της εθνικής συλλογικής σύμβασης.

– ίση πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας δεξιότητες

-παροχή ποιοτικών προγραμμάτων κατάρτισης,

-βοήθεια των συνδικάτων για τη διασφάλιση ότι η κατάρτιση πραγματοποιείται εντός ωρών εργασίας.

-προκειμένου να μειωθεί το ποσοστό της διαρθρωτικής ανεργίας, να «αναγνωριστούν» νέες δεξιότητες και να προχωρήσει η επικαιροποίηση των προγραμμάτων σπουδών.

-να προχωρήσει η δημιουργία one stop shop προκειμένου οι νέοι να βγουν καλύτερα προετοιμασμένοι στην αναζήτηση εργασίας.

Καθώς τα πράγματα έχουν γίνει ακόμα πιο δύσκολα για τους νέους λόγω της πανδημίας, η Γραμματεία Εργαζόμενης Νεότητας της ΓΣΕΕ επισημαίνει ότι τα προγράμματα κατάρτισης, που στόχο έχουν την ένταξη των νέων στην αγορά εργασίας, πρέπει να επικαιροποιηθούν.

«Για τις δεξιότητες η γραμματεία υποστηρίζει πως, έτσι όπως διαμορφώνεται η αγορά εργασίας σε ευρωπαϊκό αλλά και σε εθνικό επίπεδο, οι δεξιότητες, καθέτως και οριζοντίως, παίζουν σημαντικό ρόλο στη συγκράτηση της απασχόλησης και στη δημιουργία θέσεων εργασίας», υπογράμμισε η Γραμματέας Εργαζόμενης Νεότητας της ΓΣΕΕ Νικολέτα Βασιλάκου και πρόσθεσε: «Για να μειώσουμε το ποσοστό της διαρθρωτικής ανεργίας πρέπει να αναγνωρίσουμε τις νέες δεξιότητες. Αυτό είναι βασικό. Δεύτερο βασικό είναι να γίνει επικαιροποίηση των προγραμμάτων σπουδών. Πρέπει να δώσουμε έμφαση στις δεξιότητες της νέας εποχής. Για τη Γραμματεία, είναι σημαντική η ένταξη και η παραμονή στην αγορά εργασίας. Για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να καλλιεργήσουμε προσαρμοστικότητα, κινητικότητα, ανθεκτικότητα. Είμαστε υπέρ στο να δημιουργηθούν τα one stop shop. Με αυτό τον τρόπο, θα μπορέσουμε να καθοδηγήσουμε καλύτερα τους νέους και να πάρουν τις καλύτερες αποφάσεις για να βγουν πιο προετοιμασμένοι στην αγορά εργασίας».

Υπέρ μιας πολιτικής η οποία θα δεσμεύει τα κράτη-μέλη να διασφαλίσουν, ότι οι νέοι κάτω των 25 ετών, θα έχουν πρόσβαση στην εργασία, στη συνεχιζόμενη εκπαίδευση, στη μαθητεία και τη πρακτική άσκηση, εντός τεσσάρων μηνών αφότου βγουν στην ανεργία, ή αφότου βγουν από το επίσημο σύστημα εκπαίδευσης, τάχθηκε η Χριστίνα Θεοχάρη, Επικεφαλής του Δικτύου των Συνδικάτων των Ευρωπαϊκών Πρωτευουσών (ECTUN).

«Είναι σημαντικό, να δούμε, ότι ο ένας στους έξι νέους, είναι εκτός εργασίας λόγω κορονοϊού και ότι έχουν χάσει περίπου το 23% των ωρών εργασίας τους. Σε σύγκριση με άλλες περιοχές του κόσμου, η Ευρώπη παρουσιάζει τις μεγαλύτερες απώλειες σε ώρες εργασίας», επισήμανε η κ. Θεοχάρη και πρόσθεσε ότι ο ένας στους τρεις νέους στην Ε.Ε., απασχολούνται σε τομείς, όπως το λιανεμπόριο, η εστίαση, τα τουριστικά καταλύματα, δηλαδή ακριβώς οι τομείς εκείνοι οι οποίοι επλήγησαν περισσότερο από την κρίση την οικονομική του κορονοϊού. Ειδικά οι γυναίκες έως 25 ετών, είναι αυτές που επηρεάζονται περισσότερο, αν λάβει κανείς υπόψη, ότι το 50% των εργαζομένων σε αυτές τις εργασίες είναι γυναίκες. Στην κατεύθυνση τόνωσης της απασχόλησης απαιτούνται, όπως είπε η κ. Θεοχάρη, συνέργειες κράτους, αυτοδιοίκησης και κοινωνικών φορέων. Την ίδια ώρα κρίσιμο στοιχείο είναι η έλλειψη δεξιοτήτων. «Χρειάζεται εκπαίδευση, κατάρτιση και προσαρμογή στις νέες ανάγκες, στις νέες δεξιότητες, για τις οποίες φυσικά υπάρχει η ατζέντα των δεξιοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βέβαια αυτό είναι κατευθύνσεις. Η παιδεία είναι εθνική υπόθεση της κάθε χώρας, επομένως και η χώρα μας οφείλει να τρέξει πάνω σε αυτό το θέμα, προκειμένου να μην υπάρχουν νέοι πτυχιούχοι, διπλωματούχοι, οι οποίοι οδηγούνται τελικά σε κοινωνικό αποκλεισμό, γιατί δεν μπορούν να απορροφηθούν από την αγορά εργασίας», είπε η κ. Θεοχάρη.

Όπως εξάλλου υπογράμμισε, χρειάζεται επανασχεδιασμός των πολιτικών καταπολέμησης της ανεργίας των νέων και προσαρμογή στις νέες προκλήσεις, έμφαση στην απασχόληση σε καινοτόμα νεοφυή, αναδυόμενα επαγγέλματα και δεξιότητες.

«Η παρούσα κατάσταση με τον κορονοϊό, μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία προκειμένου οι χώρες να αναδιαμορφώσουν την οικονομική ανάπτυξη μετά την κρίση με μια πράσινη ανάπτυξη, παίρνοντας υπόψη τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας, αλλά και τα εθνικά σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα», είπε η κ. Θεοχάρη και πρόσθεσε: «Οι πολιτικές για την απασχόληση των νέων και ειδικά η Ευρωπαϊκή Εγγύηση για τη Νεολαία, πρέπει να προσανατολίζεται στην προετοιμασία των νέων για επαγγέλματα που είναι σημαντικά και απαραίτητα, για ένα βιώσιμο και περιβαλλοντικά συμβατό μέλλον των παραγωγικών δραστηριοτήτων και της κοινωνίας. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η κυκλική οικονομία, η διαχείριση των αποβλήτων, η ανθεκτικότητα έναντι της κλιματικής αλλαγής, απαιτούν νέα επαγγελματικά προφίλ, πιστοποιημένα και επανασχεδιασμό των υπαρχόντων. Θέλω να επισημάνω ότι είμαστε πολύ πίσω σε αυτόν τον τομέα και αυτό συνάδει και με την ανεργία των νέων. Τελευταίο αλλά όχι έσχατο: Η εγγύηση για τη νεολαία πρέπει να αποτελέσει στοιχείο του κοινωνικού διαλόγου, της συλλογικής διαπραγμάτευσης και των θεσμικών αιτημάτων των συλλογικών συμβάσεων εργασίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ