today-is-a-good-day
17.4 C
Athens

Η πολιτική κυριαρχία του Κ.Μητσοτάκη, η πίεση του Αλ.Τσίπρα και οι πρόωρες εκλογές…

Πολλαπλά μηνύματα έστειλαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας με τις τελευταίες δημόσιες παρεμβάσεις τους, τόσο στο εσωτερικό των κομμάτων τους, όσο και εκατέρωθεν.

Του Κώστα Πασίση

Κοινός παρονομαστής και των δυο είναι ότι οι «πολιτικοί βίοι» και οι θέσεις τους δεν συναντώνται πουθενά. Είναι απέναντι ο ένας από τον άλλον και η σύγκρουση αναμένεται να είναι μετωπική.

Πάντως τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο εξακολουθεί να έχει ο Πρωθυπουργός ο οποίος δείχνει να ελέγχει πλήρως το παιχνίδι, έχοντας μεγάλη ευχέρεια κινήσεων στην πολιτική σκακιέρα. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις, δώδεκα μήνες μετα τις εκλογές.

Αντίθετα ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει να είναι στριμωγμένος στη γωνία καθώς όχι μόνο δεν του βγαίνει καμία κίνηση, αλλά οι «σκελετοί» που ήταν καλά φυλαγμένοι, επί διακυβέρνησης του, δραπέτευσαν και στοιχειώνουν την προσπάθεια αναγέννησης του κόμματος του. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μια άνευ προηγουμένου περιδίνηση, με άγνωστη κατάληξη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελευταία συνέντευξη του προέβη σε μια ασυνήθιστη για Πρωθυπουργό κίνηση, κλείνοντας ερμητικά οποιαδήποτε συζήτηση περι πρόωρων εκλογών. Ο όρος, «θα ήταν ανέντιμη κίνηση, η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες», είναι δεσμευτικός και απαγορευτικός για πολιτική «πιρουέτα».

Η μόνη εξαίρεση που ίσως να μπορούσε να δικαιολογήσει με επάρκεια ένα έκτακτο εκλογικό αφήγημα θα ήταν ίσως ένα μέιζον εθνικό θέμα και αυτό υπό προϋποθέσεις.
Στο ερώτημα, γιατί προέβη στη συγκεκριμένη αναφορά ο Πρωθυπουργός, η απάντηση ενός εκ των στενών συνεργατών του είναι αφοπλιστική. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνθηκε τόσο στην κυβέρνησή του όσο και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του. Και αυτό επειδή υπάρχουν αρκετά κυβερνητικά στελέχη αλλά και βουλευτές στο παρασκήνιο συντηρούν την εκλογολογία», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η δεύτερη εύκολη ανάγνωση αυτής της πραγματικά εντυπωσιακής αναφοράς του είναι ότι θέλει να αφαιρέσει από τα κόμματα της αντιπολίτευσης την ανέξοδη εκλογολογία που κάνει ζημιά στο τόπο και στην ανάκαμψη της οικονομίας, ενώ προκαλεί και σύγχυση στην Ευρώπη.

Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός έδειξε και τις πολιτικές προθέσεις του, ότι δεν επιθυμεί πόλωση.
Η εκλογολογία συντηρεί το βαρύ πολιτικό κλίμα και ενθαρρύνει περισσότερο τη σκανδαλολογία, που έχει εξελιχθεί σε μεγάλο πολιτικό …σπορ στη χώρα.

Ειδικά το σκανδαλοθηρικό κεφάλαιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να το κλείσει και γι αυτό αποφεύγει να θέσει στο κάδρο των ευθυνών τον Αλέξη Τσίπρα, αναφορικά με τις τελευταίες σοκαριστικές αποκαλύψεις.

Τα στοιχεία πάντως «φωτογραφίζουν» τον πρώην Πρωθυπουργό, με το σκεπτικό ότι είναι αδύνατον να μην γνώριζε τα πεπραγμένα του στενού συνεργάτη του και μάλλον θα τον κρατήσουν «όμηρο» των καταστάσεων για πολύ καιρό ακόμη…

Το «ντόμινο» Παππά

Από την άλλη πλευρά ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του, προσέφερε πλήρη στήριξη στον Νίκο Παππά και ζήτησε από τους βουλευτές και τα στελέχη του να ορθώσουν ένα αδιαπέραστο τοίχος προστασίας στο στενό συνεργάτη του.
Το μήνυμα που εκπέμπει η Κουμουνδούρου σε παρασκηνιακό επίπεδο είναι ότι «αν πέσει ο Παππάς θα συμπαρασύρει στο «γκρεμό» και τον Τσίπρα». Και έτσι θα ανοίξει ο Ασκός του Αιόλου, με άγνωστες επιπτώσεις για την ενότητα του κόμματος.

«Μνηστήρες» υπάρχουν αλλά όλοι είναι εναντίον όλων. Ακόμη και ο πρώην «τσάρος» Ευκλείδης Τσακαλώτος, που φιλοδοξεί να γίνει η διάδοχη κατάσταση, προκαλεί φυγόκεντρες τάσεις στις πασοκογενείς μεταγραφές αλλά και στον αριστερό κομματικό «σωλήνα».

Το δεύτερο μήνυμα Τσίπρα έχει αποδέκτη την κυβέρνηση και σχετίζεται με την τακτική που θα ακολουθήσει από δω και στο εξής η Αξιωματική Αντιπολίτευση.
Η απόφαση που φαίνεται να έχει ληφθεί αναλύοντας την ομιλία του στην Κ.Ο είναι ότι «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση», σε αυτή τη φάση.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ευελπιστεί ότι μέσα από το «σκληρό ροκ» θα συσπειρώσει το κόμμα του και θα καταφέρει να κρύψει τα προβλήματα κάτω από το χαλί.

Το μέλλον και κυρίως τα νέα στοιχεία που έπονται θα κρίνουν αν η συγκεκριμένη τακτική είναι η σοφότερη…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ