Ένας χρόνος κυβέρνηση Ν.Δ.: Η πολιτική κυριαρχία του Κ.Μητσοτάκη

371

Ύστερα από ένα χρόνο διακυβέρνησης της ΝΔ, με Πρωθυπουργό τον μέχρι χθες υποτιθέμενο σκληρό νεοφιλελεύθερο Κυριάκο Μητσοτάκη, η «γαλάζια» Παράταξη προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με 20,5 μονάδες διαφορά, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Opinion, που δημοσίευσε το thepresident.gr

Του Κώστα Πασίση

Αυτό το …ακραίο πολιτικό σενάριο, κανείς δεν το πίστευε στις 7 Ιουλίου του 2019, εκτός – ισως- του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος δείχνει ότι ήλθε για να …μείνει και να οδηγήσει την Ελλάδα στη νέα εποχή, όπως συχνά επισημαίνει στις συνεντεύξεις του, περιγράφοντας το πολιτικό όραμα του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαψεύδοντας πολλές Κασσάνδρες, που προωθούσαν καταστροφολογικά σενάρια όλο αυτό το διάστημα, κυριαρχεί στο πολιτικό σκηνικό και αυτό το συμπέρασμα αποτυπώνεται σε όλες τις μετρήσεις.

Η επιτυχία του ίδιου και της κυβέρνησης του, όμως δεν ήταν ένας …υγιεινός περίπατος. Αντιθέτως, με το καλημέρα κλήθηκε να διαχειριστεί δυο ασύμμετρες απειλές, το μεταναστευτικό και την πανδημία του κορωνοιού, που θα μπορούσαν να είχαν συντρίψει εξ αρχής το όραμα Μητσοτάκη για αλλαγή σελίδας.

Η «βόμβα» των ανεξέλεγκτων ροών από τα παράλια της Τουρκίας και τον Έβρο, «απενεργοποιήθηκε», μόλις η κυβέρνησή αποφάσισε να σφραγίσει τα σύνορα της.

Οι πόρτες και κυρίως οι «κερκόπορτες» έκλεισαν ερμητικά και οι παράνομοι μετανάστες επέστρεψαν στις άθλιες τουρκικές δομές φιλοξενίας, οδηγώντας τον Σουλτάνο σε μια οδυνηρή ήττα.

Ο Covid 19 «κτύπησε» την Ελλάδα, αλλά η χώρα έμεινε όρθια, λόγω του ότι εμφανίστηκε προετοιμασμένη. Ο Πρωθυπουργός άκουσε τους «ειδικούς» και πήρε μέτρα έγκαιρα που έσωσαν τη Ελλάδα από εκατόμβες νεκρών, όπως δυστυχώς συνέβη στην Ιταλία, την Ισπανία και την Αγγλία ακόμη και τη Γαλλία.

Τα διθυραμβικά άρθρα στον ξένο τύπο για την απρόσμενη επιτυχία της Ελλάδας αποδεικνύουν το success story της κυβέρνησης.

Οι δυο κρίσεις έγιναν συγκριτικό πλεονέκτημα  ο Κυριάκος Μητσοτάκης εδραίωσε την κυριαρχία του στο πολιτικό σκηνικό.

Το  double score με το οποίο  προηγείται η Ν.Δ. του ΣΥΡΙΖΑ είναι απόρροια του γεγονότος ότι η συντηρητική ΝΔ έσπασε τα κομματικά στεγανά και για πρώτη φορά εισχώρησε σε …ξένα χωράφια και έκανε τη διαφορά.

Σύμφωνα με τη μέτρηση της  Metron Anqlysis για την εφημερίδα “Το Βήμα”, η μεγάλη πλειοψηφία όσων δηλώνουν ότι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ επικροτούν την κυβέρνηση στο πως αντιμετώπισε την πανδημία (73%) και πως προχωρεί στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους (63%), ενώ ένα μεγάλο ποσοστό (42%) πιστεύει ότι τα πάει καλά στο πως χειρίζεται τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν τα ευρήματα ότι όσοι ψήφισαν ΚΙΝ.ΑΛ. στην συντριπτική ή μεγάλη πλειοψηφία τους (από 53% έως 96%) εγκρίνουν την πολιτική Μητσοτάκη σε όλους σχεδόν τους κρίσιμους (13) τομείς της δημόσιας ζωής και κυρίως στο υγειονομικό (96%), τον ψηφιακό μετασχηματισμό (80%), την εγκληματικότητα (79%), τα ελληνοτουρκικά (73%), την οικονομία (65%), το μεταναστευτικό (58%).

 

Το είπαμε, το κάναμε

Τον Ιανουάριο του 2015, ο Αλέξης Τσίπρας κέρδισε τις εκλογές εξαπατώντας τον ελληνικό λαό. Εκείνη την περίοδο είχε κάνει «σημαία» του προεκλογικού αγώνα του, το «σχίσιμο» των μνημονίων, την αύξηση του κατώτατου μισθού και των συντάξεων και την   προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς. Από αυτές τις κορυφαίες προεκλογικές βαρυγδουπες εξαγγελίες του δεν έκανε απολύτως τίποτε και το μόνο που έμεινε από τη διακυβέρνηση του, πέρα από τα νέα μνημόνια και τα capital controls ήταν οι …αυταπάτες του και οι χλιδάτες διακοπές του σε υπερπολυτελή κότερο.

Το ακριβώς αντίθετο έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Από την πρώτη ημέρα άρχισε να υλοποιεί μια προς μια τις προεκλογικές δεσμεύσεις του. Συγκεκριμένα προχώρησε στη μείωση του ΕΝΦΙΑ, στην κατάργηση του εξοργιστικού  ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου, τη μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις, στη θέσπιση νέου νόμου για την προστασία των ΑΕΙ από τους μπαχαλάκηδες, στη θέσπιση  νέου νόμου για τη ψήφο των ομογενών κ.α

Στα επιτεύγματα της ΝΔ περιλαμβάνεται και το ξεμπλοκάρισμα της εμβληματικής επένδυσης του Ελληνικού, καθώς ύστερα από πολλά χρόνια  καθυστερήσεων και παλινωδιών , οι μπουλντόζες έκαναν την εμφάνιση τους στο χώρο του παλαιού αεροδρομίου, δείχνοντας ότι η μεγάλη επένδυση τροχοδρομείται επιτέλους.

Όπως είπε όμως ο Πρωθυπουργός «σήμερα δεν είναι ημέρα πανηγυρισμών, είναι μέρα δουλειάς για μας, όπως όλες οι άλλες»…