today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Συνελήφθη η πρώην σύντροφος του Επστάιν – Kατηγορείται για συνέργεια σε μαστροπεία ανηλίκων

Η Γκισλέιν Μάξγουελ, η πρώην σύντροφος και συνεργάτιδα του δισεκατομμυριούχου χρηματιστή Τζέφρι Επστάιν, ο οποίος αυτοκτόνησε στη φυλακή όπου περίμενε να δικαστεί για σεξουαλική κακοποίηση δεκάδων ανήλικων κοριτσιών, συνελήφη σήμερα στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά δίκτυα ABC και NBC, που επικαλούνται πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, η κόρη του Βρετανού μεγιστάνα των μμε Ρόμπερτ Μάξγουελ συνελήφθη στην Πολιτεία του Νιου Χαμσάιρ και πρόκειται να προσαχθεί ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου εντός της ημέρας.

Πράκτορες του FBI συνέλαβαν τη Μάξγουελ γύρω στις 8.30 το πρωί (τοπική ώρα) στο Μπράντφορντ του Νιου Χαμσάιρ.

Ο Επστάιν, που είχε κατηγορηθεί για σεξουαλική κακοποίηση και για εμπορία ανηλίκων κοριτσιών, βρέθηκε απαγχονισμένος στο κελί του σε φυλακή της Νέας Υόρκης πέρσι τον Αύγουστο.

Ο Εισαγγελέας της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης ανέφερε σε μια ανακοίνωση ότι θα γνωστοποιήσει αργότερα σήμερα τις κατηγορίες που βαρύνουν τη Μάξγουελ, «για τον ρόλο της στη σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση πολλών ανηλίκων κοριτσιών από τον Τζέφρι Επστάιν.

Σε δικαστικά έγγραφα, τα οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters, οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς αναφέρουν ότι η Μάγξουελ «δελέασε» τις ανήλικες για να μεταβούν στα σπίτια του χρηματιστή σε διάφορες Πολιτείες. Γνώριζε καλά ότι εκείνος προτιμούσε ανήλικα κορίτσια και ότι σκόπευε να τα εκμεταλλευτεί σεξουαλικά.

Σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο Reuters, η Μάξγουελ κατηγορείται για έξι αξιόποινες πράξεις, μεταξύ των οποίων συνωμοσία για να δελεάσει ανήλικες να ταξιδέψουν (σε άλλες Πολιτείες) για να συμμετάσχουν σε παράνομες σεξουαλικές πράξεις και συνωμοσία για τη μεταφορά ανηλίκων με σκοπό τη συμμετοχή τους σε εγκληματική σεξουαλική δραστηριότητα, καθώς και για δύο κατηγορίες ψευδορκίας.

Η Μάξγουελ κράτησε χαμηλό προφίλ μετά τον θάνατο του πρώην συνεργάτη της. Ορισμένα από τα θύματα του χρηματιστή υποστηρίζουν ότι εκείνη ήταν που τα προσέγγισε και τα έβαλε στον κύκλο του, όπου τα κακοποιούσαν σεξουαλικά ο ίδιος και οι ισχυροί φίλοι του.

Το 2003, σε ένα άρθρο στο περιοδικό Vanity Fair, ο Επστάιν φέρεται να είχε δηλώσει ότι η Γκισλέιν Μάξγουελ, η πρώην σύντροφός του, ήταν «η καλύτερη φίλη του».

ΗΠΑ: Οι αρχές θεωρούν “ύποπτη φυγής” την Γκισλέιν Μάξγουελ,

Την χωρίς όρους προφυλάκιση της Γκισλέιν Μάξγουελ, την πρώην συντρόφου του Τζέφρι Επστάιν η οποία συνελήφθη σήμερα το πρωί, ζητούν οι εισαγγελικές αρχές της Νέας Υόρκης υποστηρίζοντας ότι υπάρχει μεγάλος «κίνδυνος φυγής» της ύποπτης.

Όπως αναφέρεται σε δικαστικά έγγραφα, οι ισχυρές αποδείξεις που υπάρχουν σε βάρος της καθώς και η βαριά ποινή κάθειρξης που θα αντιμετωπίσει εφόσον καταδικαστεί συνιστούν ένα πολύ ισχυρό κίνητρο για να εγκαταλείψει τις ΗΠΑ. Σημειώνεται επίσης ότι η Μάξγουελ είναι εύπορη, έχει εκτεταμένους διεθνείς δεσμούς, διαθέτει τρία διαβατήρια και την υπηκοότητα άλλων δύο χωρών ενώ δεν έχει σοβαρούς δεσμούς στις ΗΠΑ, για αυτό και δεν υπάρχει «απολύτως κανένας λόγος» για να παραμείνει στη χώρα.

Η Μάξγουελ θα μπορούσε να καταδικαστεί σε κάθειρξη 35 ετών αν κριθεί ένοχη. Σύμφωνα όμως με τον Μαρκ Άλενμπο, τον συνιδρυτή του Sentencing Stats και πρώην στέλεχος της Επιτροπής Ποινών των ΗΠΑ, ενδέχεται να της επιβληθεί ισόβια κάθειρξη, ακόμη και αν δηλώσει ένοχη στις κατηγορίες.

Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, η 58χρονη κρυβόταν σε διάφορες τοποθεσίες στη Νέα Αγγλία μετά τη σύλληψη του Επστάιν, τον Ιούλιο του 2019. Τους τελευταίους μήνες φαίνεται ότι διέμενε σε ένα σπίτι στο Μπράντφορντ του Νιου Χαμσάιρ, το οποίο αγόρασε τον Δεκέμβριο με μετρητά, χρησιμοποιώντας μια εταιρεία περιορισμένης ευθύνης για να αποκρύψει την ταυτότητά της. Δεν έχει κανέναν άλλο δεσμό με την περιοχή αυτή του Μπράντφορντ.

Οι εισαγγελείς ζητούν επίσης να μην της επιβληθεί κατ’ οίκον περιορισμός με ηλεκτρονικό «βραχιολάκι», υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε εύκολα να αφαιρέσει αυτήν τη συσκευή.

«Η Μάξγουελ ήταν από τους στενότερους συνεργάτες του Επστάιν και τον βοήθησε να εκμεταλλευτεί κορίτσια ηλικίας ακόμη και 14 ετών», είπε η εισαγγελέας του Μανχάταν Όντρεϊ Στράους. «Έπαιξε κρίσιμο ρόλο, βοηθώντας τον Επστάιν να εντοπίσει, να γίνει φίλος και να παρασύρει ανήλικα θύματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις η Μάξγουελ συμμετείχε και η ίδια στη σεξουαλική κακοποίηση», είπε.

Οι αρχές ζητούν και πάλι να καταθέσει ο πρίγκιπας Άντριου για την υπόθεση

Οι εισαγγελικές αρχές της Νέας Υόρκης που έχουν αναλάβει να ρίξουν φως στο σκάνδαλο της σωματεμπορίας ανηλίκων κοριτσιών από τον χρηματιστή Τζέφρι Επστάιν, ελπίζουν ακόμη ότι θα μπορέσουν να πάρουν κατάθεση από τον πρίγκιπα Άντριου. Πρόσφατα, οι αμερικανικές αρχές κατηγόρησαν τον δευτερότοκο γιο της βασίλισσας Ελισάβετ ότι «παριστάνει» ότι θέλει να συνεργαστεί μαζί τους.

«Θα χαιρόμασταν πάρα πολύ αν ο πρίγκιπας Άντριου ερχόταν να μας μιλήσει, θα θέλαμε να επωφεληθούμε από τις δηλώσεις του», είπε η εισαγγελέας Στράους.

Οι δικαστικές αρχές της Νέας Υόρκης πιέζουν εδώ και μήνες για να πάρουν κατάθεση από τον Δούκα της Υόρκης, ο οποίος ήταν στενός φίλος του Επστάιν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ