today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Οι επτά βασικοί πυλώνες στρατηγικής του Κ.Πιερρακάκη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό

Στους επτά κύριους άξονες και πυλώνες της στρατηγικής για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας αναφέρθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης στην δεύτερη μέρα του διαδικτυακού συνεδρίου «European Semester e- Conference on Greece» που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Όπως χαρακτηριστική είπε δεν υπάρχει κάποιο μαγικό ραβδί που θα μετατρέψει την Ελλάδα ωστόσο έχουν γίνει μεγάλα βήματα σε σύντομο χρονικό διάστημα λόγω της πανδημίας που επιτάχυνε τις διαδικασίες. Ο κ. Πιερρακάκης μίλησε για το site gov.gr, όπου έχουν συγκεντρωθεί οι ψηφιακές υπηρεσίες του ελληνικού Δημοσίου οι οποίες μέχρι στιγμής αριθμούν τις 575 υπηρεσίες. Συγκεκριμένα στην τοποθέτησή του ο υπουργός παρουσίασε και τους υπόλοιπους πυλώνες, αναφέροντας τις απλουστεύσεις διαδικασιών που έχουν προχωρήσει όπως:

1. η άυλη συνταγογράφηση όπου οι πολίτες μπορούν να λαμβάνουν τα στοιχεία της συνταγής που συνταγογράφησε ο γιατρός τους μέσω μηνύματος στο κινητό τηλέφωνο (sms) ή/και στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (email) που δηλώνουν και όχι σε μορφή φυσικού εντύπου (τυπωμένης συνταγής),

2. η απλούστευση διαδικασιών όσον αφορά στα γεγονότα ζωής, όπως η δήλωση γέννησης που γίνεται πλέον στα μαιευτήρια,

3. οι στρατηγικές ταυτοποίησης του πολίτη και οι νέες ταυτότητες,

4. οι τηλεπικοινωνίες και η δημοπρασία για το φάσμα 5G,

5. οι ψηφιακές δεξιότητες.

Ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε τον ρόλο της Ψηφιακής Ακαδημίας Πολιτών, της ψηφιακής πλατφόρμας στην οποία έχουν συγκεντρωθεί 214 εκπαιδευτικά προγράμματα που παρέχουν 1.800 ώρες δωρεάν εκπαίδευσης για ψηφιακές δεξιότητες, από 32 παρόχους, για κάθε επίπεδο γνώσης, ενώ υπάρχει σχεδιασμός για να εμπλουτιστεί ώστε να απευθύνεται και εξειδικευμένα σε ομάδες πολιτών, όπως μαθητές, φοιτητές, άνεργοι κ.α.

6. η διάθεση δεκάδων συνόλων ανωνυμοποιημένων ανοιχτών δεδομένων του ελληνικού Δημοσίου που πρόκειται να διατεθούν δωρεάν σε πολίτες και επιχειρήσεις της χώρας,

7. η κυβερνοασφάλεια, τονίζοντας ότι είναι αναγκαία συνθήκη η εμπιστοσύνη των πολιτών στο σύστημα.

Τέλος, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης χαρακτήρισε την Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική ως «μεγάλη εκκρεμότητα της χώρας που έγινε αναγκαιότητα» και επεσήμανε την «απόλυτη δέσμευσή μας αυτή τη φορά ότι η χώρα δεν θα χάσει το τρένο της πληροφορικής». Επανέλαβε μάλιστα ότι το πρόβλημα της χώρας δεν είναι στο hardware, δηλαδή στις υποδομές, όσο στο software, δηλαδή στις αργές διαδικασίες και στην έλλειψη οργάνωσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ