Ο Rankin φωτογράφισε ήρωες του NHS σε μία νέα σειρά πορτρέτων

ΑΠΕ

Όταν πρόκειται για διάσημα πρόσωπα, υπάρχουν λίγα που δεν έχει φωτογραφίσει ο Rankin. Αλλά για το τελευταίο του project, ο Βρετανός φωτογράφος πορτρέτου έστρεψε τον φακό του στους καθημερινούς ήρωες που δεν είναι γνωστοί – στους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής του Εθνικού Συστήματος Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS) που έδωσαν και δίνουν μάχη κατά της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Σε μια σειρά από 12 πορτρέτα με την οποία τιμάται η 72η επέτειος ίδρυσης του NHS, ο Rankin ρίχνει τους προβολείς στο θαρραλέο ιατρικό προσωπικό από διάφορες περιοχές της χώρας, σε μια μαία, σε έναν χειριστή κλήσεων έκτακτης ανάγκης, σε μία νοσοκόμα, σε μία καθαρίστρια σε νοσοκομείο, σε ένα μέλος παραϊατρικού προσωπικού κ.ά.

«Έχω εργαστεί στο NHS όταν ήμουν νεότερος, είναι μία εργασία που είναι πολύ κοντά στην καρδιά μου» τόνισε ο φωτογράφος.

Πιο πρόσφατα, το 2019, συνεργάστηκε με τον οργανισμό δημόσιας υγείας της Αγγλίας σε μια εθνική εκστρατεία για την ψυχική υγεία.

Τα πορτρέτα δημιουργήθηκαν σε τέσσερις ημέρες υπό συνθήκες αποκλεισμού με μέτρα προφύλαξης και απόστασης. «Η κοινωνική απόσταση όταν φωτογραφίζουμε ανθρώπους είναι πολύ παράξενη πρέπει να φωνάζουμε από απόσταση δύο μέτρων. Ήμασταν όλοι λίγο νευρικοί, αλλά η συνάντηση με αυτούς τους απίστευτους ανθρώπους μου έδωσε μεγάλη αυτοπεποίθηση. Κάθε ένας ήταν πολύ πιο πέρα από τις προσδοκίες μου. Έχουν τόση ταπεινότητα και όλοι είναι τόσο απίστευτοι χαρακτήρες» είπε ο Rankin.

Ο φωτογράφος διατήρησε λιτή αισθητική στις εικόνες, οι άνθρωποι που ποζάρουν δεν έχουν μακιγιάζ και έγινε λίγο ρετουσάρισμα στις φωτογραφίες. «Ήθελα να αφήσω τους ανθρώπους να μιλήσουν μόνοι τους. Ήθελα απλώς να δω τα μάτια τους και να δω την ανθρωπιά τους γιατί είναι τόσο προφανής όταν τους κοιτάς» πρόσθεσε.

Τα πορτρέτα θα προβάλλονται σε ολόκληρη τη Βρετανία σε στάσεις λεωφορείων, σε πινακίδες και στις γιγαοντοθόνες στο Piccadilly Circus του Λονδίνου.

«Πιστεύω ότι η ενσυναίσθηση θα μείνει μαζί μας, δεν νομίζω ότι θα εξαφανιστεί εν μία νυκτί. Γνωρίζουμε ότι οι εργαζόμενοι της πρώτης γραμμής είναι τώρα εδώ και θα τους σεβόμαστε. Εάν υπάρχει κάτι θετικό από αυτή την πανδημία – και πολύ λίγα ήταν θετικά – είναι ότι επισπεύσαμε την αλλαγή. Η πραγματική φροντίδα για την κοινότητα και τη χώρα έχει γίνει τόσο σημαντικό μέρος της καθημερινής μας ζωής. Τα επιπόλαια, ρηχά πράγματα δεν είναι πλέον τόσο σημαντικά» ανέφερε.